Duizenden plastic bolletjes aangespoeld op strand van Oostende en Blankenberge

In Blankenberge en Oostende zijn duizenden kleine, plastic bolletjes aangespoeld op het strand. Dat zijn "nurdles", de grondstof voor elk product in plastic. Wellicht zijn de duizenden bolletjes uit een containerschip gevloeid. Dat schrijft MO* Magazine.

Het gebeurt wel vaker dat er plastic bolletjes of nurdles aanspoelen op onze stranden. Dat was ook afgelopen weekend weer het geval, in Oostende en Blankenberge deze keer. "Er spoelen regelmatig van die nurdles aan", zegt Kevin Pierloot.

Pierloot is één van de vrijwilligers van de Proper Strand Lopers, een vereniging die de stranden controleert en afval opruimt. "Het is een zwaar onderschat probleem, want er is weinig informatie over. Het is trouwens erg moeilijk om de plastic korrels op te ruimen. We kunnen ze wel zeven, maar dat is geen makkelijke klus."

Plasticfabriek

Hoewel er nog niet veel onderzoek gedaan is naar de herkomst van de plasticvervuiling op de stranden, hebben biologen wel een vermoeden waar de nurdles vandaan komen. Want de plastic korrels zijn de grondstof om er allerlei spullen in plastic van te maken. In de haven van Antwerpen is een plasticfabriek, waar massaal veel nurdles verwerkt worden. Die worden per schip aangeleverd.

Vloeien in zee

De nurdles zijn verpakt in plastic zakken in containers. Maar de zakken zijn erg dun en scheuren makkelijk. "Dus we vermoeden dat er zo duizenden en duizenden plastic bolletjes uit de containers in de zee vloeien", zegt Kevin Pierloot. "En die spoelen dan aan op de stranden, wereldwijd."

Begin dit jaar trokken vrijwilligers in 32 landen erop uit om op 352 stranden en rivieroevers naar de plastic korrels te speuren. Het was de jaarlijkse Great Nurdle Hunt, de jacht op nurdles. Het klinkt even vrolijk als een doorsnee Jommekesboek, maar het is een ernstig citizen-scienceproject van de Schotse ngo Fidra om een zicht te krijgen op de vervuiling met nurdles.

Het is de enige vorm van transparante monitoring die er bestaat. Ook al is het een registratie ver na de feiten en zonder zicht op de concrete plaatsen waar de toevallige lozing plaatsvond. Want nurdles die aanspoelen, kunnen al jaren in zee rondgedobberd hebben.

Jaarlijks gaan 230.000 ton nurdles verloren tijdens het transport, de opslag, het verdere transport, de verwerking tot nieuwe plastics en de recyclage van oude plastics. Voor Europa alleen zou het 167.431 ton zijn.

Meest gelezen