Photoshot. All rights reserved.

Europees satellietnavigatiesysteem Galileo ligt grotendeels plat

Sinds vrijdag is het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo zwaar verstoord. Galileo is het Europese alternatief voor het Amerikaanse GPS, het Russische Glonass en het Chinese Beidou. "Als gewone gebruiker merk je hier weinig van", zegt Alain Muls van de Koninklijke Militaire School. "In smartphones of navigatiesystemen in de auto biedt men nu meestal een combinatie van verschillende systemen aan. Als een van beide systemen uitvalt, kun je nog altijd navigeren via het andere systeem."

De storing bij Galileo heeft te maken met een technisch probleem bij de infrastructuur op de grond. Er is dus geen probleem met de satellieten zelf. "Wellicht is dit het gevolg van een software-update", zegt Alain Muls, departementshoofd van de afdeling CISS (Communication, Information, Systems & Sensors) van de Koninklijke Militaire School. "Een tijdje geleden is er een aankondiging geweest dat men het systeem op de grond opnieuw zou opstarten. Bij die software-update zijn nu wellicht een aantal probleempjes opgetreden."

Volgens de mededeling van het Europese GSA (Global Navigation Satellite Systems Agency) zijn experten bezig met de situatie zo snel mogelijk op te lossen. De reddingsservice van Galileo zou wel nog functioneren. Daarmee kunnen mensen in nood gelokaliseerd worden.

Testfase

Galileo is sinds eind 2016 operationeel en zit nog in een testfase. "Het biedt dus weinig garantie aan de gebruikers", zegt Muls. Enkel recente smartphones en navigatiesystemen in de auto ondersteunen Galileo, steeds in combinatie met een ander systeem. Afhankelijk van de geïnstalleerde chip is dat het Amerikaanse, Russische of Chinese satellietnavigatiesysteem. "Er zijn ook chipsets die de vier grote systemen combineren", zegt Muls. 

"Jonger systeem"

Waarin verschilt Galileo van de andere systemen? "Galileo is jonger dan het GPS-systeem. Het maakt gebruik van modernere signalen die een hogere nauwkeurigheid toelaten", zegt Muls. Het is ook het enige puur burgerlijke satellietnavigatiesysteem, in tegenstelling tot de Amerikaanse, Russische en Chinese systemen, die militair van oorsprong zijn. 

Het is de bedoeling dat Europa via een eigen systeem onafhankelijker wordt van vooral de Verenigde Staten. Die zouden GPS uit militaire overwegingen kunnen uitschakelen of versleutelen. 

Meest gelezen