EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini
AFP or licensors

Europese Unie: "Nucleair akkoord met Iran is nog niet dood"

De Europese Unie wil er alles aan doen om het nucleair akkoord met Iran te redden. Maar als de Verenigde Staten de economische sancties tegen Teheran niet afzwakken, wordt dat moeilijk, waarschuwden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die vandaag in Brussel over de kwestie hebben vergaderd.

De nucleaire deal met Iran legt beperkingen op aan de nuclaire ambities van het land en dateert uit 2015. De tekst werd nog onderhandeld en goedgekeurd tijdens de ambtstermijn van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. Zijn opvolger Donald Trump stapte echter uit het akkoord en voerde opnieuw economische sancties in tegen Iran. Vorige week reageerde Teheran met een overschrijding van de limiet op laagverrijkt uranium.

Volgens onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zoeken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken naar "een manier waarop de Europese Unie kan bijdragen aan een desescalatie van de situatie en de werking van het akkoord kan verderzetten".

"Het akkoord is nog niet dood", vindt ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. De Europese Unie wil Iran "een kans geven om terug te komen op genomen maatregelen die ingaan tegen de engagementen", klonk het.

"Slechte beslissing Iran als reactie op slechte beslissing VS"

De Franse minister Jean-Yves Le Drian wil Iran terug in lijn brengen met het akkoord. Het land "heeft slechte beslissingen genomen in een reactie op de slechte beslissing van de VS om zich terug te trekken uit het akkoord en sancties op te leggen die de economische voordelen die het land uit het akkoord had kunnen halen, aantasten", zei hij. "We willen dat Iran zich terug in lijn stelt met het akkoord, en zijn engagementen respecteert."

Toch wordt het moeilijk voor de EU om oplossingen te vinden in het dossier. Teheran eist "praktische, efficiënte en verantwoordelijke maatregelen" van de Unie om het akkoord te redden. "Het is onrealistisch om van Iran te verwachten dat het terugkeert naar de engagementen van voor begin mei 2018 zonder dat de Europeanen hun politieke wil en macht gebruiken om Iran toe te laten in de praktijk van het akkoord te profiteren", zei de woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Moussavi maandag in een persbericht.

Tegelijkertijd heeft de Europese Unie geen manier om de Amerikaanse sancties op te heffen of te verlichten. De lidstaten hopen Teheran te overtuigen met het transanctiesysteem Instex, dat moet helpen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en de handel met internationale partners te vrijwaren. Tien lidstaten, waaronder België, hebben eind juni al hun steun toegezegd aan dat principe. Maar met Italië en Polen zijn twee grote lidstaten afwezig, wat de geloofwaardigheid van het instrument geen deugd doet, klinkt het in Europese diplomatieke kringen.

Meest gelezen