Videospeler inladen...

Galapagos slaagt waar andere Vlaamse biotechbedrijven faalden: "Fantastische deal voor de sector"

De deal die het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos gesloten heeft met het Amerikaanse farmabedrijf Gilead wordt door beleggers enthousiast onthaald. "Een fantastische deal voor het Vlaamse biotech-ecosysteem en een model voor andere biotechbedrijven", zegt Johan Cardoen, directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Afgelopen lente maakte Galapagos bekend dat zijn nieuwe pil tegen reuma (Filgotinib) veilig is. Eind dit jaar zal het bedrijf zijn allereerste medicijn kunnen aanmelden bij de Amerikaanse toezichthouder om het daar op de markt te brengen. Het goede nieuws over de reumapil deed de koers van Galapagos de voorbije maanden opveren van 85 tot 128 euro.

Nu Galapagos een deal gesloten heeft met zijn Amerikaanse partner Gilead zijn beleggers helemaal door het dolle heen. Het aandeel gaat bijna 20 procent hoger.

"Iedereen had verwacht dat Gilead Galapagos zou overnemen", zegt Johan Cardoen, directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).  "Maar deze deal is fantastisch voor het Vlaamse en Belgische biotech-ecosyteem. Niet alleen zal Gilead de komende tien jaar geen overnamebod uitbrengen op het Mechelse bedrijf, met een beurswaardering van 8 miljard en het geld dat ze nu van het Amerikaanse farmabedrijf krijgen, wordt Galapagos zelf een partij die mogelijk andere bedrijven kan overnemen. Dat biedt het perspectief dat Galapagos tot een duurzaam biotechbedrijf kan doorgroeien."

Met een beurswaardering van 8 miljard en de middelen die ze nu van Gilead verwerven, wordt Galapagos zelf een partij die mogelijk andere bedrijven kan overnemen

Johan Cardoen, directeur VIB

Snel in buitenlandse handen

De voorbije jaren zijn enkele kroonjuwelen van de Vlaamse biotech in buitenlandse handen gekomen. Denk aan het Gentse Ablynx, dat vorig jaar voor 3,9 miljard euro in handen kwam van de Franse farmareus Sanofi. Tigenix werd voor 520 miljoen euro verkocht aan het Japanse Takeda. "Innovatie is niet de sterkste kant van grote farmabedrijven. Daarom kijken ze vooral naar kleine biotechbedrijven, met een beloftevol kandidaat-geneesmiddel dat voldoende ver klinisch gevalideerd is, om hun pijplijn aan te vullen", zegt Cardoen.

En als een Vlaams biotechbedrijf er wel in slaagt om op eigen kracht een medicijn op te markt te brengen, zitten de omstandigheden tegen. Thrombogenics (nu Oxurion) had in 2013 met het oogmiddel Jetrea een potentiële blockbuster in handen: een inspuiting om VMA - een oogziekte die kan leiden tot zwarte vlekken - te behandelen en die een operatie overbodig maakt. Maar het Leuvense bedrijf is er nooit in geslaagd om de artsen te overtuigen, die ook meer konden verdienen door te blijven opereren.

Nog geen big farma

De voorbije vijf jaar werden in ons land meer dan 35 nieuwe biotechbedrijven opgericht. En nog nooit zaten zoveel medicijnen in de laatste rechte lijn. Maar waar het de Vlaamse biotech aan ontbreekt, is een speler die doorbreekt tot een groot farmabedrijf.

Een deal als deze tussen Galapagos en Gilead kan daar misschien verandering in brengen. "Deze deal is een model voor andere biotechbedrijven", zegt Cardoen. "De bedragen die ermee gemoeid zijn, zijn ongezien in Europa. De sterktes van beide bedrijven worden gecombineerd."

Uiteraard betalen de Mechelaars ook een prijs voor de overeenkomst. Gilead krijgt de verkooprechten van alle bestaande en toekomstige medicijnen van Galapagos met uitzondering van Europa. "Maar Galapagos blijft zelf bepalen rond welke ziektes het ontwikkeling zal doen. Het is niet Gilead dat zal dicteren wat er ontwikkeld moet worden", benadrukt Cardoen. "Bovendien kan Galapagos ook profiteren van de commerciële expertise van de Amerikanen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen