Videospeler inladen...

Willebroek neemt extra veiligheidsmaatregelen na granaatontploffing: shishabar gaat dicht

In het centrum van Willebroek, in de provincie Antwerpen, is vanmorgen een handgranaat ontploft. De granaat werd gegooid naar een shishabar. Er vielen geen gewonden, maar de schade aan de bar is wel enorm. Op een spoedvergadering heeft het gemeentebestuur beslist om de shisabar te sluiten. Er komen ook meer veiligheidscamera's en de politie gaat actiever toezicht houden.

Iets voor 5 uur vanochtend is er een handgranaat gegooid in het centrum van Willebroek. Het doelwit was een shishabar in de August Van Landeghemstraat. 

Geen gewonden, veel schade

Er raakte niemand gewond, maar door de ontploffing is de materiële schade enorm. Het raam van de bar en dat van het aanpalend pand zijn zwaar beschadigd en ook aan de overkant van de straat sneuvelden er verschillende winkelruiten.

Ontmijningsdienst DOVO en het labo kwamen ter plaatse. De Federale gerechtelijke politie voert er een onderzoek. De straat werd tijdelijk afgesloten voor alle verkeer.

Wie de granaat gegooid heeft, is nog niet duidelijk. Maar het is niet de eerste keer dat de shishabar geviseerd wordt. Zo werd er in april vorig jaar  naar hetzelfde pand ook al eens een granaat gegooid. Dat zou toen te maken hebben gehad met het drugsgeweld in en rond Antwerpen. Er wordt nu ook onderzocht of er een link is met het criminele milieu, want mogelijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu. 

"De uitbater van de shishabar lijkt mij een correcte jongen"

De eigenaar van het gebouw, ex-N-VA-gemeenteraadslid Seney Ugurlu, is op dit moment op vakantie in Turkije, maar kennissen hebben hem op de hoogte gebracht van de explosie: "Het is inderdaad de tweede keer dat dit gebeurt. Na de vorige ontploffing heb ik, op vraag van de verzekeringsmaatschappij, gewapend glas laten steken. Wellicht is het daardoor dat de granaat niet door de ruit is geraakt, en de schade vooral op straat aangericht is. Ik snap trouwens niet dat de daders van de vorige aanslag nog niet gevonden zijn. Er hingen toen ook al camera's van de politie in de straat. Ik heb de politie in Willebroek, Mechelen en Antwerpen gebeld, maar we hebben er nog niks over vernomen. En dat vind ik heel erg natuurlijk."

Of de daders in het drugsmilieu gezocht moeten worden, weet de eigenaar niet: "Ik zou niet weten uit welke hoek dit komt. Ik heb het pand verhuurd aan die jongen, en verder kom ik daar niet. De huurder lijkt mij een correcte jongen, hij had eerder al 9 jaar een winkel niet ver van mijn pand, en ook daar was er nooit een probleem. Ik heb nooit geruchten gehoord over drugs in mijn gebouw. Als de burgemeester ooit vermoedens zou hebben gehad, dan had hij de winkel kunnen sluiten. Maar dat is niet gebeurd."

Burgemeester: "Kijken welke bijkomende maatregelen we kunnen nemen"

De burgemeester reageert geschrokken op het nieuws: "Ik ben aangeslagen door de feiten. We wachten het resultaat van het onderzoek af en op bestuurlijk niveau gaan we bekijken welke bijkomende maatregelen mogelijk zijn. Zulke zaken horen niet thuis in onze gemeente en we zullen dan ook al het mogelijke doen om dit in de toekomst te vermijden."

"Een krachtdadige aanpak zonder toegevingen is na vandaag meer dan ooit aan de orde", aldus de burgemeester. De politie gaat meer toezicht houden en er komt nog meer camerabewaking. "Als burgemeester start ik de procedure om de zaak te sluiten in het belang van ieders veiligheid."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal", en de analyse van Justitiespecialiste Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen