Videospeler inladen...

Miljoenen mensen op de vlucht door moessonregens en overstromingen in India, Nepal en Bangladesh

In India, Nepal en Bangladesh zijn miljoenen mensen hun huis ontvlucht na dagen van hevige moessonregens en de daaropvolgende overstromingen. Tientallen mensen kwamen om het leven.

De Indiase noordoostelijke staten Bihar en Assam zijn het zwaarst getroffen. Meer dan 3 miljoen mensen hebben er hun huis moeten verlaten door het stijgende water. Drie rivieren zijn er buiten hun oevers getreden. Televisiebeelden tonen overstroomde wegen en spoorwegen. De mensen moeten zich op sommige plaatsen een weg zoeken door kolkend bruin water dat tot aan hun borst reikt. Hun bezittingen in de handen houdend.

India
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het arme, agrarische Bihar, met wankele infrastructuur en povere gezondheidszorg, heeft geregeld te kampen met overstromingen, met name in de noordelijke gebieden die grenzen aan Nepal. En ook Assam, bekend om zijn thee-industrie, krijgt er vaak mee te maken. Ook de komende twee dagen wordt er nog veel regen voorspeld in de twee staten.

Nepal

Ook in de omringende landen hebben hevige moessonregens hun effect niet gemist. In Nepal en de lager gelegen gebieden van Bangladesh zijn al meer dan 70 doden gevallen. Tientallen mensen worden nog vermist. Zowat een derde van de Nepalese districten is getroffen door hevige regen. Vele slachtoffers kwamen om het leven door aardverschuivingen die hun huizen meesleurden.

In Bangladesh zijn 190.000 mensen hun huizen ontvlucht. De hevige regen en overstromingen. Ook het Zuidoosten van het land, waar 700.000 Rohingya, gevlucht uit buurland Myanmar, in tentenkampen verblijven, is getroffen. 100.000 mensen hebben er geen dak meer boven hun hoofd.

In het door Pakistan gecontroleerde Kasjmir worden 22 mensen vermist en eigenlijk dood geacht. In bepaalde dorpen is ook veel schade en de mensen zitten er vast in hun huizen, door het wassende water afgesloten van de buitenwereld.

Dhaka, Bangladesh
AFP or licensors
India
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen