"Pieter De Crem (CD&V) wil banden met Beweging.net doorknippen, qua koerswijziging en kritiek kan dat tellen"

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) spaart de kritiek op zijn eigen partij niet. Hij wil een grondige koerswijziging zoals het doorknippen van de banden met verenigingen als Beweging.net. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder analyseert in "De ochtend" op Radio 1 de uitspraken van De Crem. "Nu hij geen parlementslid meer is en geen job meer in de nationale politiek ambieert, kan hij vrijer spreken."

Bij VTM Nieuws was De Crem niet mals voor zijn eigen partij: "Er is een grondige koerswijziging nodig, want CD&V heeft de afgelopen legislatuur qua normen en waarden een soft-groene koers gevaren en sociaal-economisch zelfs een syndicale koers." Volgens De Vadder kan De Crem die uitspraken doen, omdat hij zelf geen job meer in de nationale politiek ambieert. "Dat creëert bevrijding", legt De Vadder uit. "Hij heeft nog weinig problemen om dergelijke kritiek naar voren te brengen."

"De Crem zegt eigenlijk dat er een grondige koerswijziging moet komen en dat de banden met de standenverenigingen doorgeknipt moeten worden", zegt De Vadder. "Het is een kritiek die je ook hoort bij jongeren zoals Felix De Clerck." Volgens De Crem hebben organisaties zoals Beweging.net (red. het vroegere ACW) opgeroepen om niet op CD&V te stemmen.

"Traditioneel was de deal dat CD&V hun beleid zou uitvoeren in ruil voor stemmen. Dat contract is nu verbroken. De Crem ziet dan ook geen reden meer om die organisaties nog te betrekken bij de CD&V. Qua kritiek en koerswijziging kan dat tellen." Al benadrukt De Vadder wel dat De Crem tot de rechtervleugel van de partij behoort. "Het is ook opvallend hoe weinig reactie er komt."

De Crem ziet geen reden meer om organisaties zoals Beweging.net nog te betrekken bij de CD&V

Ivan De Vadder

"Voor de overstijgende kritiek moeten we naar het verhaal van Jong CD&V luisteren", zegt De Vadder. Daar is te horen dat de partij "te wollig en te weinig concreet is". "Jong CD&V vindt dat er een slechte tot zelfs geen echte campagne gevoerd is op sociale media. En dat er te weinig jonge mensen op de lijsten stonden."

Wie wordt voorzitter?

Het is volgens De Vadder duidelijk dat de CD&V in de problemen zit. "De partij is niet verdeeld, maar likt de wonden na de verkiezingen." Binnenkort komen er voorzittersverkiezingen aan. "Hilde Crevits is door Koen Geens naar voren geschoven als "zegen voor de partij". Zij wordt door velen binnen CD&V gezien als degene die de partij recht kan trekken", zegt De Vadder.

Het valt de Wetstraatwatcher op dat De Crem de woorden van Geens niet herhaalt. "Opvallend: hij laat ook in het midden of hij de nieuwe voorzitter wil worden", zegt De Vadder. "Al zegt hij ook niet dat hij het wel wil worden." Pas in september zal volgens hem duidelijk worden wie de kandidaten zijn. "Het is nu nog te vroeg."

Hilde Crevits wordt door velen gezien als degene die de partij recht kan trekken

Ivan De Vadder

De Crem bemoeilijkt met zijn kritiek mogelijk wel de formatie. "Hij herhaalde het oude idee dat de N-VA als grootste partij de verantwoordelijkheid moet nemen en dan pas de CD&V in een regering kan stappen. Hij zei ook dat zijn partij niet in een regering kan stappen die geen Vlaamse meerderheid heeft", zegt De Vadder. "Hij blokkeert daarmee de mogelijkheden van de CD&V bij de regeringsonderhandelingen."

Herbeluister hieronder het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen