PVDA: "Deontologische commissie Vlaams Parlement moet zaak-Kris Van Dijck behandelen"

De uiterst linkse PVDA vraagt dat de deontologische commissie van het Vlaams Parlement de affaire rond Kris Van Dijck (N-VA) behandelt. Dat meldt VTM Nieuws en is door Vlaams Parlementslid Jos D'Haese bevestigd aan VRT NWS. Van Dijck was gedurende enkele weken parlementsvoorzitter maar nam ontslag na een lek over mogelijke sociale fraude waaraan hij zou hebben meegewerkt.

Van Dijck zag zich genoodzaakt op te stappen, net na zijn toespraak voor 11 juli in het stadhuis van Brussel. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat P-Magazine tijdens zijn speech een verhaal over uitkeringsfraude met een escortdame had gepubliceerd. "Dit gaat in tegen de deontologische code en is er zelfs een flagrante schending van", zegt Jos D'Haese.

Hij noemt het verbazingwekkend dat tot nu toe niemand anders heeft gevraagd dat de deontologische commissie zich over deze kwestie zou buigen. "Mijn partij doet dit wel om op zijn minst de boodschap te geven dat dit niet kan", aldus D'Haese.

De klacht van de PVDA moet eerst worden behandeld in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement en daar wordt beslist of dit een zaak voor de deontologische commissie is. Die commissie moet uitmaken of Van Dijck inderdaad in de fout is gegaan. In dat geval riskeert de voormalige parlementsvoorzitter hoogstens een blaam.

Meest gelezen