Nancy Pelosi
AFP or licensors

Republikeinse senator: de tweets van Trump waren "ver over de schreef", Congres oordeelt later of ze "xenofoob" zijn 

"Onze Republikeinse collega's moeten zich bij ons aansluiten en de xenofobe tweets van de president veroordelen." Dat heeft de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi in een verklaring gezegd. Ze kondigde een stemming aan over de tweets. Stilaan laten trouwens ook Republikeinen hun ongenoegen blijken. "Ver over de schreef", zei een Republikeins senator. 

De discussie gaat nog altijd over de tweets waarin Trump een aantal vrouwelijke en gekleurde Democratische parlementsleden opriep om "terug te keren naar hun land", hoewel ze allemaal Amerikaanse staatsburgers zijn en  - op één na -  ook allemaal in de VS geboren zijn. Voor veel Democraten komt zo'n uitspraak neer op onvervalst racisme. Door een stemming te organiseren over de tweets, dwingt Pelosi de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden om kleur te bekennen. 

Wanneer die stemming zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Allicht zal een meerderheid van de parlementsleden in het Huis de tweets willen veroordelen, aangezien de Democraten in het Huis ook in de meerderheid zijn. De vraag is vooral hoeveel Republikeinen zich daarbij aansluiten. Praktische gevolgen heeft het allemaal niet, maar als morele vingerwijzing aan het adres van Trump maakt het wel degelijk verschil hoe breed de resolutie wordt gedragen. 

Senator Susan Collins
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Modder en stijl

Aan Republikeinse kant bleef het lang stil over de tweets, maar stilaan borrelt er ook daar wrevel en ongenoegen op. Senator Susan Collins uit Maine was het scherpst in haar reactie. Zij noemde de tweets "ver over de schreef" en riep Trump op om ze weer in te trekken.

Haar collega Lindsey Graham vindt dat Trump "hoger moet mikken". De Democraten die hij onder vuur nam "zijn Amerikaanse burgers en zijn verkozen, je moet hun beleidsvoorstellen aanpakken", zei hij. Een gelijkaardige reactie kwam er van de conservatieve senator Pat Toomey uit Pennsylvania. "Het burgerschap van de vier betrokkenen is net zo geldig als het mijne. Ik zou het niet meer oneens kunnen zijn met hun visie op immigratie, socialisme, nationale veiligheid en zowat elk ander beleidsthema, maar ze hebben recht op hun opinie, hoe misleid die ook mag zijn. We moeten hun ideeën klein krijgen op basis van de inhoudelijke verdiensten, niet op basis van hun voorouders." Met die laatste verwijzing bevestigde Toomey impliciet dat Trump zich liet leiden door de familiale en raciale achtergrond van de betrokkenen.

Senator Lisa Murkowski uit Alaska betreurde in een tweet vooral de stijl van de president. Ze had het over "dieper in de modder graaien met persoonlijke, wraakzuchtige beledigingen."

Ook Republikeins senator Mitt Romney heeft kritiek geuit op de tweets van Trump. "De president van de VS heeft een nobele en unieke rol om het land te verenigen en de roeping om alle mensen aan te trekken ongeacht hun ras, hun kleur, hun nationale afkomst”, zei Romney tegen de pers. "Wat dat betreft heeft de president gefaald met zijn opmerkingen... Ik geloof echt dat het de taak is van de president om ons samen te brengen, dat is een verantwoordelijkheid die hij heel serieus moet nemen."

De president van de VS heeft een unieke rol om het land te verenigen ... Wat dat betreft heeft de president gefaald met zijn opmerkingen 

Mitt Romney

Woordgebruik

Ook een aantal Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden nam al openlijk afstand van de tweets van de president. Toch neemt geen enkele Republikein tot dusver het woord "racisme" of "xenofoob" in de mond. Senator Tim Scott uit South-Carolina had het over "raciaal beledigende taal"  - wat de indruk wekt dat hij het woord "racisme" zorgvuldig heeft willen vermijden.

Senator Tim Scott uit South Carolina.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De exacte formulering van de resolutie zal bepalend zijn voor het succes ervan. Een resolutie waarin de tweets als ronduit racistisch worden afgebrand, zou ook voor kritische en verongelijkte Republikeinen een brug te ver kunnen zijn.

Ophef over tweets van Trump, bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen