Archieffoto ter illustratie
© BSIP / Reporters

"20 miljoen kinderen kregen mogelijk niet de nodige vaccins voor mazelen, difterie en tetanus"

Vorig jaar hebben wereldwijd wellicht meer dan 20 miljoen kinderen niet de noodzakelijke vaccins voor mazelen, difterie en tetanus gekregen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. De twee organisaties waarschuwen voor een stagnatie van het aantal gevaccineerde mensen, want dat kan voor gevaarlijke uitbraken van ziektes zorgen.

In 2018 werden wereldwijd bijna 350.000 gevallen van mazelen gemeld, meer dan een verdubbeling tegenover 2017, aldus het rapport. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef waarschuwen voor dit toenemende aantal gevallen van te voorkomen ziekten.

In het lijstje van de tien landen met het hoogste aantal gevallen van mazelen, vinden we enkele Afrikaanse landen terug, zoals Congo of Somalië. Maar er staan evengoed enkele Oost-Europese landen in die lijst, waaronder Servië, Albanië, Roemenië en op nummer één, Oekraïne.

Voor het eerst zijn er ook gegevens over het bereik van het HPV-vaccin, dat meisjes beschermt tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2018 hadden 90 landen het HPV-vaccin in hun nationale programma's geïntroduceerd.

Grote uitbraken

Daarnaast is de wereldwijde vaccinatiegraad sinds 2010 van vier vaccins (difterie, tetanus, kinkhoest en mazelen) tot stilstand gekomen op 86 procent. Dat is niet genoeg, zeggen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Een vaccinatiegraad van 95 procent is nodig om bescherming te bieden tegen uitbraken van deze ziektes, klinkt het.

Bovendien zijn het vooral kinderen in arme of door conflict getroffen landen die daarvan slachtoffer zouden worden, onderstrepen de organisaties. Kinderen die in deze landen ziek worden, lopen de zwaarste gezondheidsrisico's en hebben bovendien de minste kans op goede zorg of een levensreddende behandeling.

Mazelen is een goede indicator om te weten waar we nog meer werk aan de winkel hebben om de ziekten te bestrijden die te voorkomen zijn.

Unicef

Volgens het rapport bestaan er nog steeds grote verschillen in de toegang tot vaccins tussen landen, maar ook binnen landen en dat voor alle inkomensniveaus. Dit heeft al geleid tot grote uitbraken van mazelen in verschillende delen van de wereld, ook in landen die over het algemeen een hoge vaccinatiegraad hebben, klinkt het. Zo zag de Amerikaanse stad New York zich in april genoodzaakt de vaccinatie voor mazelen te verplichten na een uitbraak in enkele wijken.

"Mazelen is een goede indicator om te weten waar we nog meer werk aan de winkel hebben om de ziekten te bestrijden die te voorkomen zijn", aldus Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef. "Omdat mazelen zo besmettelijk zijn, wijst een uitbraak op gemeenschappen die vaccins missen omwille van een gebrek aan toegang tot de vaccins, geldproblemen, of op sommige plaatsen door zelfingenomenheid." Daarmee verwijst Fore naar de recente opmars van "anti-vaxxers", die niet geloven in de werking van inentingen. "We moeten alles in het werk stellen om elk kind te vaccineren", besluit ze.

Meest gelezen