Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Iran zet vrouwelijke demonstranten onder druk om "schuld te bekennen" na protest tegen hoofddoek"

Iraanse autoriteiten zetten vrouwelijke demonstranten onder druk om "schuld te bekennen" in propagandavideo's, nadat ze zonder hoofddoek op straat zijn gekomen. Dat meldt Amnesty International. Het dragen van een hoofddoek is verplicht in Iran. Vrouwen die geen hoofddoek dragen, riskeren zware straffen. 

Volgens Amnesty International worden de vrouwen die zonder hoofddoek op straat komen, onder druk gezet om mee te werken aan  propagandavideo's waarin ze "hun schuld bekennen". Ze worden opgesloten zonder contact met de buitenwereld en worden bedreigd. Ook hun familie wordt lastiggevallen en gearresteerd. Op die manier zetten ze de vrouwen onder druk om mee te werken. 

Amnesty International identificeerde minstens zes gevallen van dergelijke methodes sinds april 2019. Daarbij is één jonge vrouwenrechtenactivist die gedurende 12 dagen verdwenen was.

"De vrouwen zouden helemaal niet mogen worden gearresteerd", zegt Philip Luther, research directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International. "Het is een schande dat ze nu gefolterd worden en verplicht worden om op te treden in propagandavideo's waarin ze zogezegd "schuld bekennen". Ze moeten meteen en onvoorwaardelijk op vrije voeten komen."

Kledingvoorschriften sinds 1979

Vrouwen die in Iran geen hoofddoek dragen, nemen een groot risico. De Iraanse politie controleert de kledingsvoorschriften die zijn opgelegd sinds de Islamitische Revolutie in 1979. Vrouwen en meisjes vanaf negen jaar zijn verplicht om een hoofddoek te dragen. 

Ondanks pogingen om demonstranten het zwijgen op te leggen, groeit het publieke debat, mede door sociale media. Vorige maand liet een veel bekeken onlinevideo zien hoe een veiligheidsagent een tienermeisje zonder hoofddoek greep en haar met geweld op de achterbank van een politieauto duwde. Het filmpje leidde tot veel kritiek. 

Videospeler inladen...

Het hoofddoekendebat heeft de Iraniërs verder gepolariseerd in een tijd van economische crisis na de vele economische sancties van de VS. Door die sancties krijgen de "hardliners" in de overheid meer invloed en worden er geen versoepelingen voor de kledingsvoorschriften toegelaten. 

Sommigen roepen zelfs op tot strenge straffen, zoals zweepslagen. Vrouwen toestaan om hun haar te laten zien, zou volgens de "hardliners" leiden tot moreel verval en desintegratie van gezinnen. De rechterlijke macht heeft onlangs Iraniërs opgeroepen om foto's en video's van vrouwen zonder hoofddoek door te sturen naar de sociale media-accounts.  

Meest gelezen