Mark Carney, gouverneur van de Bank of England bij een afbeelding van het nieuwe biljet van 50 pond

Wiskundige Alan Turing, codebreker en veroordeeld homoseksueel, op biljet van 50 pond

Een nieuw briefje van 50 Britse pond krijgt het portret van Alan Turing, de geniale wiskundige die de geheime code van de nazi’s kon kraken. Hij werd geëerd als oorlogsheld maar verplicht chemisch gecastreerd als homoseksueel. Na zijn dood kreeg hij gratie en nu staat zijn beeltenis op een bankbiljet. 

De Bank of England brengt een nieuw bankje van 50 pond uit, met de afbeelding van Alan Turing. “Hij was de vader van de computer­wetenschap en de artificiële intelligentie en ook een oorlogsheld. Een reus op wiens schouders nu velen staan. Zijn bijdrage was baanbrekend,” zegt Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, aan de BBC.

Enigma

Alan Turing was de man die de Enigma-code van de nazi’s kon kraken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daardoor konden de Britten de versleutelde en beveiligde boodschappen van de vijand meelezen. Over die prestatie is recent nog de film “The imitation game” gemaakt, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. Turing gaf zijn naam ook aan een test om de intelligentie van een machine na te gaan, door die te laten schrijven met een mens. 

Verplichte chemische castratie

Maar Alan Turing was ook een tragisch figuur. Hij was homoseksueel in een tijd waarin dat nog bij wet verboden was. In 1952 werd hij veroordeeld en chemisch gecastreerd. Twee jaar later overleed hij na het eten van een giftige appel. Zelfmoord of moord door de geheime diensten: daar is discussie over. 

In 2013 kreeg Alan Turing postuum gratie van de Britse koningin. En nu staat zijn hoofd op een nieuw bankbiljet van 50 pond, tegen de achtergrond van een van zijn eerste computers en een wiskundige formule. Het briefje is vandaag voorgesteld, maar komt pas in omloop in 2021. Alan Turing zal Matthew Boulton en James Watt vervangen, de vaders van de stoommachine. 

De Britse eerste minister Theresa May noemt het eerbetoon met een bankbriefje "passend om zijn erfenis en de prachtige bijdrage van LGBT'ers aan ons land te herinneren".

Bekijk hier de trailer van de film "The imitation game" over Alan Turing:

Meest gelezen