Aalsterse jobclub helpt leefloners succesvol aan het werk

Ruim de helft van de deelnemers aan de jobclub in Aalst heeft na een jaar werk of een opleiding die de kans erop verhoogt. De jobclub bestaat nog maar één jaar en is er voor mensen die langdurige werkloos zijn of nog nooit gewerkt hebben. Meer dan 70 mensen zijn er intussen langsgeweest.

"Ik ben zeven jaar OCMW-voorzitter in Aalst en heb ondervonden dat mensen met een leefloon heel moeilijk te activeren zijn", zegt Sarah Smeyers. "Veel OCMW-cliënten hebben nooit gewerkt en het is heel moeilijk om hen op latere leeftijd aan het werk te krijgen, gewoon omdat ze niet weten hoe er aan te beginnen."

Voor de jobclub heeft het OCMW 74 mensen die leven van een leefloon geselecteerd en in kleine groepjes begeleid. Bijna de helft (28) vond intussen werk in het gewone arbeidscircuit. Acht mensen vonden een job in de sociale tewerkstelling en zes volgen een opleiding die de kansen op de arbeidsmarkt achteraf vergroot. Aanzetten om een opleiding te volgen is ook een vorm van 'activeren' stelt de OCMW-voorzitter. 

Praktische en persoonlijke aanpak

De cliënten van de jobclub komen wekelijks samen en leren bijvoorbeeld hoe ze op de website van de VDAB naar jobs moeten zoeken, legt Sarah Smeyers uit.

Het is een erg praktische manier van begeleiden want "wat voor ons vanzelfsprekend is als een Curriculum Vitae opstellen, is dat niet voor die mensen." Ze bereiden een sollicitatiegesprek voor, ze analyseren de vacatures en leren kijken of er iets voor hen bij zit."

Het feit dat de begeleiding in kleine groep gebeurt is voor hen ook een steun, "zo leren ze van elkaar en zijn ze wat zelfzekerder."

Meest gelezen