BELGA

Bourgeois "verontrust" over kandidaat-commissievoorzitter von der Leyen: "Te veel toegevingen aan socialisten"  

Geert Bourgeois, die sinds begin juli in het Europees Parlement zit voor de N-VA, is kritisch voor de kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen. Vanavond beslist het Europees Parlement of von der Leyen voorzitter wordt, en met de kritiek van de fractie waar de N-VA deel van uitmaakt, wordt de uitslag nog extra onzeker. 

Onzekere uitslag

Om zes uur vanavond weten we het zeker: wordt de Duitse Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het Europees Parlement zit daarover bijeen in Straatsburg. Om commissievoorzitter te worden, moet von der Leyen minstens 374 Europese parlementsleden overtuigen. Het is op dit moment niet duidelijk of ze dat haalt. 

In het Europees Parlement zitten de partijen uit de verschillende landen samen in "fracties". De groene fractie en de uiterst linkse fractie, samen goed voor 115 zitjes, hebben al gezegd dat ze tegen von der Leyen zullen stemmen. De grotere socialistische en liberale fractie zijn verdeeld. Al kan dat wel eens veranderen na de brieven die von der Leyen gisteren aan hen stuurde. 

Ursula von der Leyen, kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Commissie

Minimumloon

In die brieven antwoordt von der Leyen op vragen van de socialistische fractie (S&D) en de liberale fractie (Renew Europe). Ze belooft onder andere een strenger klimaatbeleid (een klimaatneutraal Europa tegen 2050) en een socialer Europa, met bijvoorbeeld een minimumloon en belastingen voor technologiebedrijven. Over migratie wil von der Leyen een nieuw plan om migranten en asielzoekers over de lidstaten te verdelen. In de Europese Commissie moeten evenveel mannen als vrouwen zetelen, vindt von der Leyen.

We hebben heel sterk de indruk dat ze zwaar tegemoetkomt aan de socialistische eisen

Geert Bourgeois, Europees Parlementslid voor N-VA

Net die brieven zijn problematisch voor de N-VA, zegt Geert Bourgeois, die sinds juli voor zijn partij het Europees Parlement zit. "Wij staan kritisch-positief tegenover von der Leyen", zegt hij in "De ochtend". "We zijn zeer alert, en zelfs wat verontrust, omdat we gisterenavond kennis gekregen hebben van de brieven die ze gestuurd heeft aan de socialistische en de liberale fractie. Daarvan hebben we heel sterk de indruk dat ze zwaar tegemoetkomt aan de socialistische eisen", aldus Bourgeois.

"Wij zien in die brieven een evolutie in de richting van een grotere Europese Unie met meer bevoegdheden", zegt Bourgeois. "Zaken waarvan wij vinden dat ze op het niveau van de lidstaten moeten blijven", zegt de voormalige Vlaamse minister-president. Als voorbeeld geeft hij onder andere het minimumloon. De N-VA wacht het debat in het Europees Parlement af om te beslissen of ze voor of tegen von der Leyen zullen stemmen. 

Geen Spitzenkandidat

Kathleen Van Brempt, die voor de SP.A in de socialistische fractie van het Europees Parlement zit, zal waarschijnlijk tegen Von der Leyen stemmen, maar wel om een andere reden. Von der Leyen had in aanloop van de Europese verkiezingen niet gezegd dat ze kandidaat was om de Europese Commissie voor te zitten, ook al had het parlement gevraagd dat zogenoemde Spitzenkandidaten zich vooraf kenbaar maakten.

Kathleen Van Brempt, Europees Parlementslid voor SP.A
www.aurorebelot.com

Von der Leyen werd naar voren geschoven door de Europese regeringsleiders, en dat vindt Van Brempt niet zomaar kunnen. Kris Peeters (CD&V), die in dezelfde fractie als von der Leyen zit in het Europees Parlement, zal haar wel steunen. 

Kris Peeters, Europees Parlementslid voor CD&V
Nicolas Maeterlinck

Speech

Om 9u houdt von der Leyen een speech in het Europees Parlement, waarna een debat volgt. Om 18u vanavond vindt de geheime stemming plaats en tegen 19u30 moeten we de finale uitslag kennen. 

Meest gelezen