Bourgeois (N-VA) over ontslag Van Dijck: "Dit heeft pijn gedaan, maar zal geen weerslag hebben voor de toekomst"

"Dit heeft pijn gedaan, maar het zal geen weerslag hebben voor de toekomst." Dat zegt Europees Parlementslid en voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) over het ontslag van zijn partijgenoot Kris Van Dijck als Vlaams Parlementsvoorzitter op 11 juli. "In plaats van een hoogdag was het een dag in mineur."

De Vlaamse feestdag draaide vorige week uit op een politiek drama van formaat. Terwijl parlementsvoorzitter Kris Van Dijck zijn toespraak aan het geven was, publiceerde P-magazine een schandaalverhaal over een escortdame. Van Dijck zou de vrouw geholpen hebben bij uitkeringsfraude door het kabinet van toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) te vragen spoed te zetten achter haar dossier. Enkele uren later nam Van Dijck ontslag, hij ontkent wel dat hij de wet overtreden heeft. Intussen is hij vervangen door Wilfried Vandaele.

"Ik heb dat vanop afstand beleefd. 11 juli is een werkdag voor het Europees Parlement", vertelt Geert Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1. "Ik had een commissievergadering en was er dus niet fysiek bij. Maar ik heb er evenveel fysieke pijn onder geleden als alle andere N-VA'ers. Het was een slechte dag voor de N-VA."

"Maar dit doet niets af van onze slagkracht, van onze positiebepalingen. Wij staan heel stevig als partij en gaan onze koers aanhouden. Menselijk is het natuurlijk een drama voor Kris Van Dijck en voor de partij. In plaats van een hoogdag was het een dag in mineur."

Ik heb evenveel fysieke pijn geleden als alle andere N-VA'ers. Het was een slechte dag voor de N-VA

Geert Bourgeois (N-VA)

Na de commotie werd her en der gezegd dat de partijtop mogelijk (deels) op de hoogte was van het verhaal. "Ik wist alleszins niet van deze zaak en ik vermoed ook de partijtop niet. Als bepaalde mensen op de hoogte waren, was het inderdaad onvoorzichtig om Kris voor te dragen. Ik had helemaal niet verwacht dat er een probleem kon zijn met een uitstekend parlementslid dat achting krijgt van vriend en vijand. Het was een complete verrassing", zegt Bourgeois.

Wat nu? "De bladzijde moet omgedraaid worden. Er zullen wonden geheeld moeten worden. Dit heeft pijn gedaan. Maar het zal voor de toekomst geen weerslag hebben."

De bladzijde moet omgedraaid worden. Er zullen wonden geheeld moeten worden

Geert Bourgeois (N-VA)

Beluister het gesprek met Geert Bourgeois in "De ochtend":

Meest gelezen