Derde festival op rij afgelast na financiële problemen

Er is opnieuw een festival afgelast na geldproblemen bij de festivalorganisatie. Dat schrijft het Nieuwsblad. Het gaat om het Sunary Festival in Diest. De festivalorganisatoren moesten het annuleren omdat de ticketverkoop zou zijn tegengevallen. Het is al het derde festival dat in drie weken tijd de deuren moet sluiten.

Eind juni liet de sluiting van Vestiville in Lommel de festivalwereld nog even op zijn grondvesten daveren. Wegens een gebrek aan veiligheid werd het festival op het laatste moment afgelast. Bovendien waren er ook vermoedens van financiële fraude.

Nadien volgde Thxville in De Schorre in Boom, een festival dat eigenlijk een groot personeelsfeest zou moeten zijn. Bedrijven kunnen tickets kopen en die schenken aan hun personeel. Maar omdat er te weinig tickets verkocht zouden zijn, moest Thxville besluiten dat het dit jaar niet uit de kosten geraakte.

Nu is er dus ook het Sunary Festival in Diest. Volgens de burgemeester van Diest, Christophe De Graef (Open Diest), zouden de organisatoren van het festival niet goed voorbereid zijn geweest en zou ook de verkoop van tickets zijn tegengevallen. "De organisatoren gingen voor zo'n 1.000 tot 1.500 deelnemers, maar toen het festival werd afgelast waren er nog maar 160 kaartjes verkocht."

"Een groot festival organiseer je niet van de ene op de andere dag"

Volgens Jan Cools van de Lokerse Feesten kunnen nochtans heel wat organisatoren vrij eenvoudig financiële problemen vermijden. "Volgens mij zijn er een aantal mensen die het succes van de grote festivals willen bereiken en denken dat ze dat van de ene op de andere dag kunnen doen."

Maar dan moet er veel geld geïnvesteerd worden dat er misschien niet altijd meteen is. "Mijn raad is: begroot defensief en begin klein. Op die manier kan je dan jaar na jaar uitbreiden", zegt Cools. Toch is hij geen grote voorstander van een financiële screening van de organisatoren vooraf. "Je moet zien dat je creativiteit en ondernemingszin niet fnuikt door te veel regelgeving."

Meest gelezen