Doorgeroeste leuningen van brug over Brusselse Ring worden vervangen

De doorgeroeste leuningen van de brug van de Panoramastraat over de ring in Wemmel worden dit najaar allemaal vervangen. Dat laat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weten nadat de toestand van de zwaar verroeste relingen vorige week nogmaals werd aangekaart.

In Wemmel maken ze zich al langer zorgen over de brugleuning over de Brusselse Ring. Op sommige plaatsen is die volledig doorgeroest. Omwonenden vrezen zelfs dat wie effectief tegen de reling leunt, naar beneden riskeert te vallen op de ring. De gemeente Wemmel kan zelf het probleem niet aanpakken want de leuning valt onder de bevoegdheid van het  Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). AWV heeft nu laten weten dat de brugleuning vervangen wordt. 

Veiligheidsrisico

Carla Cox van AWV reageert: "Ik begrijp dat er ongerustheid ontstaat door het zien van de brug, we ontkennen ook niet dat er risico's zijn in de Panoramastraat. Wij hebben dan ook ingepland na de laatste inspectie van 2018, om de leuningen in het najaar van 2019 te vervangen. Maar we moeten systematisch te werk gaan. Belangrijk om weten is zeker dat we de bruggen systematisch blijven controleren."

Technische criteria

"De bruggen worden om de drie à zes jaar door een algemene inspectie onder de loep genomen. Voor onszelf maken we dan een analyse en naar aanleiding van bepaalde risico's wordt er beslist welke brugleuningen vervangen worden. Een leuning vervang je trouwens niet op één, twee, drie. Het voetpad moet volledig worden opengebroken en daarmee raak je ook aan de waterdichting van de brug. Dat maakt het moeilijk. Maar we gaan doelgericht en systematisch te werk. Elk jaar pakken we een aantal bruggen aan. Zo is de brug in Sint-Stevens-Woluwe aangepakt, het viaduct in Kraainem, het viaduct in Vilvoorde en zo kan ik nog wel even doorgaan", vertelt Carla Cox nog. 

Meest gelezen