AFP or licensors

Gebouw ingestort in Mumbai na hevige regens: Al 14 doden, 11 gewonden zijn gered

In een drukke wijk in de Indiase stad Mumbai is gisteren een gebouw ingestort na hevige regens. Er zijn intussen al 14 doden. 11 gewonden zijn gered. Er liggen mogelijk nog twee of drie mensen onder het puin. Niet alleen India, maar ook andere landen in Zuid-Azië zijn getroffen door de hevige moessonregens.

Een gebouw in een drukke wijk in Mumbai, de financiële hoofdstad van India, is ingestort na hevige regenval. Er zouden zeker 15 gezinnen wonen in het gebouw. Er zijn al zeker 14 doden. Mogelijk liggen er nog twee of drie mensen onder het puin. 11 mensen, waaronder een baby en een kind, konden worden gered. Hulpverleners blijven ter plaatse zoeken naar overlevenden. 

Het gebouw is volgens minister Devendra Fadnavis meer dan 100 jaar oud. De funderingen van oude gebouwen verzwakken door de hevige regenval waardoor de gebouwen kunnen instorten. De hevige regenval komt vooral voor tijdens het moessonseizoen van juni tot september. Mumbai wordt sinds begin deze maand getroffen door zware regenbuien. 

In de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam vielen al 19 doden door overstromingen en aardverschuivingen. Maar liefst 800.000 mensen zijn er getroffen door de moessonregens. Door de deelstaat stroomt de enorme rivier de Brahmaputra, die water afvoert vanuit Tibet en de Himalaya, maar die in het zomermoessonseizoen vooral gevoed wordt door hevige regenval.

In het laaggelegen Assam staat ook het Nationaal Park Kaziranga grotendeels onder water. Daar leeft de eenhoornige neushoorn, een erg zeldzaam dier. Twee jaar geleden waren er al meer dan 30 van dat soort bedreigde dieren omgekomen bij overstromingen. Assam is ook een groot productiegebied van thee. Zowat de helft van alle thee in India - een van de grootste producenten ter wereld - komt uit Assam.

Overstromingen bedreigen nu ook het leefgebied van de erg zeldzame eenhoornige neushoorn van Assam.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
In India overstromen de rivieren door de hevige regens.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook de Indiase deelstaten Bihar en West-Bengalen zijn getroffen door de wateroverlast. Daar zijn er vooral problemen met de Gandaki en de Kosa, twee zijrivieren van de Ganges. Er zijn daar vaker problemen met moessonwater, maar de laatste jaren worden die erger door ontbossing en erosie. De Kosa geniet de twijfelachtige eer als "de vloek van Bihar". 

De lokale bevolking verplaatst zich via zelfgemaakte bamboevlotten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Jongen in India gebruikt een vat om zich te verplaatsen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Maar ook andere delen van Zuid-Azië zijn zwaar getroffen. Zo heeft de zware regenval sinds donderdag al verschillende districten in Nepal getroffen. Volgens de woordvoerder van de politie in Nepal, Bishwaraj Pokharel, zijn er minstens 50 mensen omgekomen en nog 33 mensen worden vermist.

Zelfs een deel van de hoofdstad Kathmandu staat onder water. Nepal verwijt India dat het verantwoordelijk is voor de overstromingen omdat dat land dijken heeft gebouwd, die het water van de Himalaya in Nepal houden. De kwestie heeft de voorbije jaren al tot confrontaties geleid tussen burgers uit beide landen.

Ook de grote steden in Nepal zijn getroffen door overstromingen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Kinderen spelen in de overstroomde rivier.

In Pakistan, in de regio Kasjmir, worden 22 mensen vermist na plotse overstromingen. Er is ook veel schade aan de gebouwen. 

Pakistan
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In Bangladesh hebben de regens ook al veel schade aangericht. Zeker 29 mensen kwamen er om het leven: sommigen werden geraakt door de bliksem, anderen zijn verdronken. Er vielen ook slachtoffers in een Rohingya-vluchtelingenkamp.

Bestuurders proberen zich door de overstroomde straten te verplaatsen.
AFP or licensors

Elk jaar vallen er veel slachtoffers door overstromingen in Zuid-Azië en moeten veel mensen hun huizen ontvluchten. Er wordt gevreesd dat het dodental en de schade nog zullen toenemen aangezien het moessonseizoen nog maar net begonnen is.  

Vorig jaar vielen er minstens 1.200 doden bij de overstromingen in Nepal, India en Bangladesh tijdens de moesson.  

Vrouw in India verplaatst zich door de overstroomde rivier.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen