Wouter De Vriendt (Groen): "Willen we echt kernwapens in ons land met iemand als Donald Trump aan de knoppen?"

Oppositiepartij Groen wil dat er een debat komt over de zin of onzin van Amerikaanse kernwapens in ons land. Dat zegt Wouter De Vriendt nadat uit een NAVO-rapport is gebleken dat er effectief kernwapens liggen op de luchtmachtbasis Kleine-Brogel in Limburg. Ook de SP.A dringt aan op een "transparant debat". De regering geeft voorlopig niet thuis. "We bevestigen of ontkennen niets."

Vorige maand was Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt in Bratislava voor het NAVO-parlement, toen hij het rapport onder ogen kreeg. Het NAVO-parlement betrekt de parlementsleden van de NAVO-lidstaten bij de werking van de alliantie. Het document is slechts een ontwerprapport, maar vooraleer het gepubliceerd en gepresenteerd wordt, passeert het vele tientallen ogen. Bovendien is het document niet vertrouwelijk. 

"Ik was stomverbaasd. Wat Belgische regeringsleiders al jarenlang verzwijgen, staat zwart op wit in een NAVO-rapport: er liggen Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel", zegt Wouter De Vriendt in "De ochtend" op Radio 1. 

Opmerkelijk: in de finale versie van het document is de omstreden passage intussen verdwenen. De opsomming van de basissen is weggelaten en vervangen door een neutrale passage over "de aanwezigheid van kernwapens in Europa". 

Debat over Amerikaanse kernwapens in ons land?

"Laten we dus de hypocrisie daarover stoppen. Willen wij op ons grondgebied werkelijk massavernietingswapens met iemand als Donald Trump aan de knoppen? De vraag stellen, is ze beantwoorden. Die wapens moeten zo snel mogelijk ons land uit", zegt Wouter De Vriendt.

 "Iedereen wéét dat er in ons land Amerikaanse kernwapens liggen", zegt De Vriendt. "Maar door niet te bevestigen, noch te ontkennen, blokkeert de Belgische regering elk publiek debat. Discussiëren over het nut van kernwapens op Belgische bodem kan maar als onze gezagsdragers toegeven dat die er überhaupt zijn. Dat we daarmee delicate informatie zouden vrijgeven aan landen zoals Rusland of China, is onzin. Zij weten al lang dat Kleine Brogel een nucleaire basis is."

Amerikaanse kernwapens in Limburg kosten ons land niets, en we winnen er heel wat krediet mee

Anonieme generaal Defensie

Bij de regering is er weinig animo voor een debat. "We kunnen en mogen er niet over spreken", klinkt het bij de woordvoerder van minister van Defensie Didier Reynders (MR). Ook Pieter De Crem (CD&V), die minister van Defensie was tussen 2007 en 2014, wil het verhaal "noch bevestigen noch ontkennen". "België maakt deel uit van de NAVO sinds de oprichting in 1949, en dat is een alliantie die gebaseerd is op een nucleaire strategie", zegt hij wel. "Alle Belgische regeringen hebben die strategie tot nu toe onderschreven."

"Off the record" hoor je echter bij heel wat toppolitici een andere stem. "De kernwapens in ons land kosten ons land niets, en we zitten mee aan tafel bij de grote jongens", zegt een topmilitair. "Bovendien zullen we extra middelen moeten uittrekken voor Defensie als we de nucleaire capaciteit afstoten, want dan moeten we er iets anders tegenover stellen." 

Agir Pour La Paix

SP.A: "België moet kant kiezen van ontwapening"

De SP.A wil dat België kiest voor nucleaire ontwapening en dat de aanwezige kernwapens worden verwijderd. De partij wil dat voorstel aankaarten in de Kamercommissie Defensie. Dat zeggen Kamerlid Melissa Depraetere en partijvoorzitter John Crombez op Twitter.

Ook de SP.A dringt aan op een "transparant debat", zo zegt voorzitter John Crombez op Twitter. "SP.A wil dat België eindelijk de kans kiest van de #ontwapening", tweet hij.

Kamerlid Melissa Depraetere zegt dat haar partij er al langer voor pleit om de kernwapens te verwijderen. Zij maakt een verwijzing naar de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen die zijn uitgerust om kernwapens onder te hangen. "Wij vragen al langer om kernwapens te verwijderen en om te vermijden dat F-35 deze kan vervoeren. Leggen we morgen opnieuw op tafel in Commissie Defensie", tweet ze.

Meest gelezen