Videospeler inladen...

In opspraak geraakte Franse minister de Rugy stapt op

François de Rugy, de Franse minister voor Ecologische Transitie, heeft zijn ontslag ingediend. Hij was de voorbije dagen in opspraak gekomen over diners met champagne, dure wijnen en kreeft die hij georganiseerd zou hebben toen hij nog parlementsvoorzitter was. 

De schandalen werden aan het licht gebracht door nieuwssite Mediapart. De Rugy zelf meent het slachtoffer te zijn van de media: "Ik word gelyncht door de media".

"De aanvallen en de medialynching, waar mijn familie het doelwit van werd, leiden me er vandaag toe de nodige afstand te nemen", aldus de Rugy.

De 45-jarige oud-minister zegt een klacht over smaad te hebben ingediend tegen Mediapart. Volgens de Rugy werd hij "aangevallen op basis van gestolen foto's, roddels, ...  en elementen die niets te maken hebben met mijn functie", dat schrijft hij op Facebook. "De wil om te schaden, te bezoedelen, te vernielen laat geen twijfel."

De aanvallen en medialynching leiden me er vandaag toe de nodige afstand te nemen

François de Rugy

"Lobster gate"

Volgens Mediapart zou de Rugy ook voor 60.000 euro zijn ambtswoning hebben laten verbouwen van belastinggeld. De Rugy werd ook afgelopen week door premier Édouard Philippe op het matje geroepen, de premier stelde daarop een onderzoek in. Vorige donderdag moest de oud-minister al zijn kabinetschef Nicole Klein ontslaan na onthullingen over een sociale woning waarin ze jarenlang verbleef. 

De nieuwssite toonde ook foto's van de enorme kreeften die tijdens de etentjes van de Rugy werden geserveerd. Daarom spreekt men in Frankrijk over "lobster gate".

"Enkel ons werk gedaan"

"Informatie is sterker gebleken dan communicatie", aldus Mediapart-journalist Fabrice Arfi in een reactie. "Mediapart heeft enkel zijn werk gedaan en blijft dat doen." Op Twitter meldt Mediapart dat ze maandagavond een reeks vragen had bezorgd aan de Rugy naar aanleiding van de aanstaande publicatie van een nieuw onderzoek.

De Rugy was begin september vorig jaar Nicolas Hulot opgevolgd. Hulot had enkele dagen eerder zijn ontslag live op de radio aangekondigd omdat hij het gevoel had binnen de regering alleen te staan als het op milieuvraagstukken aankwam.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen