MR blijft in oppositie in Brussel, Open VLD zet formatiegesprekken door 

De onderhandelingen over een Brussels regeerakkoord verlopen vandaag met horten en stoten. De partijen PS, Ecolo, Défi, Groen, en One Brussels - SP.A hebben de hele middag met de vingers zitten draaien omdat de onderhandelaars van Open VLD afwezig bleven. Die waren in conclaaf met hun voorzitster, Gwendolyn Rutten, die blijft eisen dat ook de MR in de regering komt in Brussel. Rutten was op een bepaald moment zelfs persoonlijk in het Brussels parlement aanwezig, om die eis te bepleiten. Intussen is de Open VLD weer aan tafel geschoven. De MR wordt niet in de formatieboot gehesen.

Het leek een fluitje van een cent te worden, de laatste onderhandelingen om vandaag het Brusselse regeerakkoord af te ronden.  Er was al een planning voor alles wat daarna moest gebeuren: congressen, eedaflegging, parlementair debat. Maar dat was buiten de liberalen gerekend.

Gisteren raakte al bekend dat Open VLD druk zette op de aanstaande coalitiepartners, PS, Ecolo, Défi, Groen en One Brussels - SP.A om ook de Franstalige liberalen op te nemen in de Brusselse regering. Tot onvrede van vooral de Franstalige partijen. Die vinden het ongehoord om op het laatste moment te eisen dat er een nog een partij bij komt. De onderhandelingen in Brussel zijn al een paar weken bezig, het regeerakkoord is bijna rond.

De MR wil in de Brusselse onderhandeling inbreken en is zelfs bereid de tekst van het regeerakkoord bijna zonder meer te aanvaarden

Olivier Maingain (Défi)

Het ontlokte Olivier Maingain van Défi (het vroegere FDF) al de verklaring: "De MR wil in de Brusselse onderhandeling inbreken en is zelfs bereid te tekst van het regeerakkoord bijna zonder meer te aanvaarden." Maingain zegt ook dat hij achter deze operatie "de schaduw van de N-VA ontwaart". De MR was de voorbije jaren de enige Franstalige partij die in de federale regering zat, met daarin de N-VA.

In de loop van de middag meldden bronnen bij de onderhandelaars dan dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten persoonlijk naar het Brusselse parlement was afgezakt, om met haar evenknie bij Ecolo,  Zakia Khattabi, te onderhandelen over regeringsdeelname van de MR. Eerder vandaag zou ze ook Laurette Onkelinx (PS) ontmoet hebben, buiten het Brusselse parlementsgebouw. Beide vrouwen hebben naar verluidt "neen" gezegd op de vraag om de MR ook op te nemen in de Brusselse regering.

Volgens onze informatie zijn de Brusselse onderhandelaars voor Open VLD, Sven Gatz en Guy Vanhengel, maar kort voor 18 uur teruggekeerd naar de onderhandelingstafel. Dat betekent dat de andere partijen ongeveer vijf uur op hen hebben zitten wachten. De MR blijft wel buitenspel, bevestigen zowel Laurette Onkelinx (PS) als Elke Van den Brandt (Groen).

De onderhandelaars vergaderen vanavond verder op een geheime plaats. Het is niet duidelijk of er vandaag nog tot de finish wordt gepraat.

Meest gelezen