Videospeler inladen...

Netflix schrapt omstreden scène "13 reasons why": "Geen enkele scène is belangrijker dan boodschap die we willen geven"

Twee jaar na de première heeft Netflix de expliciete zelfmoordscène uit de reeks "13 reasons why" geschrapt. Dat meldt de streamingdienst zelf via Twitter. Over de scène was al heel wat discussie. "We geloven dat deze ingreep de reeks beter zal maken voor de meeste mensen."

In de reeks legt tienermeisje Hannah Baker op cassettebandjes uit waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Specialisten hadden al bij het verschijnen van de serie in maart 2017 kritiek geuit op de manier waarop het onderwerp behandeld wordt. Vooral de scène waarin expliciet wordt getoond hoe ze zelfmoord pleegt, kreeg heel wat kritiek. Uit onderzoek is gebleken dat er na de eerste uitzending een piek van zelfdodingen was bij Amerikaanse tieners, al is het niet mogelijk een oorzakelijk verband te bewijzen.

"Nu we de lancering van het derde seizoen later deze zomer voorbereiden, hebben we nagedacht over het lopende debat over de reeks", schrijft Netflix op Twitter. "Op advies van medische experts, onder wie dokter Christine Moutier, Chief Medical Officer bij de Amerikaanse Stichting Zelfmoordpreventie, hebben we samen met bedenker Brian Yorkey en de producers van "13 reasons why" beslist om de scène uit seizoen 1 waarin Hannah zich van het leven berooft, aan te passen."

De originele scène duurde meer dan 3 minuten en was erg expliciet. De aflevering werd vooraf gegaan door een waarschuwing. De nieuwe scène die nu te zien is op Netflix is ingekort. Ze toont enkel het moment vlak voor de zelfmoord om dan over te schakelen naar de reactie van de ouders op de dood van hun dochter. Het is de bedoeling dat Netflix ook illegale versies, die wel nog de originele scène bevatten, zal opsporen en vernietigen.

We wilden de zelfmoord zo waarheidsgetrouw weergeven, om te tonen hoe vuil, lelijk en pijnlijk het is en om er zeker van te zijn dat niemand dit ooit zou nastreven. 

Brian Yorkey de bedenker van de serie "13 reasons why"

De makers zeggen dat ze de scène zo expliciet gemaakt hadden om jongeren af te schrikken. "We wilden een verhaal vertellen dat jongeren zou helpen om zich gezien en gehoord te voelen en om empathie op te wekken bij alle kijkers. We wilden de zelfmoord zo waarheidsgetrouw weergeven, om te tonen hoe vuil, lelijk en pijnlijk het is en om er zeker van te zijn dat niemand dit ooit zou nastreven."

"Maar we hebben de bezorgdheden van de medische experts gehoord. We zijn akkoord gegaan met Netflix om de scène aan te passen. Geen enkele scène is belangrijker dan de boodschap van de reeks dat we meer zorg moeten dragen voor elkaar. We geloven dat deze ingreep de reeks beter zal maken voor de meeste mensen en ook elk risico zal matigen, zeker voor kwetsbare jonge kijkers."  

Verschillende Amerikaanse organisaties die te maken hebben met zelfmoordpreventie en mentale gezondheid steunen de beslissing van Netflix. "Er is veel gediscussieerd over de serie in de medische wereld. Verschillende studies hebben aangetoond dat de serie een positieve impact gehad heeft. Deze ingreep zorgt ervoor dat "13 reasons why" zal kunnen blijven bijdragen aan de open conversatie over mentale gezondheid en zelfmoordpreventie, terwijl het risico voor de meest kwetsbare jonge kijkers verminderd wordt."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen