© EU

Omstreden Europese topambtenaar Selmayr kondigt ontslag aan

Martin Selmayr, de hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie, neemt over een week ontslag. Dat heeft de Duitser, van wie de schimmige benoeming vorig jaar heel omstreden was, via een woordvoerder laten weten.

Het hing al sinds vanochtend in de lucht:  "Tegen eind volgende week ben ik weg", had de Duitse secretaris-generaal van de Europese Commissie gezegd tegen de nieuwswebsite Politico. Dat nieuws is nu bevestigd: Selmayr laat via een woordvoerder weten dat hij volgende week dinsdag opstapt.

Martin Selmayr is als secretaris-generaal van de Europese Commissie de hoogste ambtenaar van de “regering” van de Europese Unie. Maar Selmayr is een Duitser, net als de Ursula von der Leyen, die vanavond de nieuwe voorzitter van de Commissie wordt. Als het Europees Parlement daarmee instemt tenminste.

Het is een ongeschreven regel dat de voorzitter en de secretaris-generaal maar beter niet dezelfde nationaliteit hebben. Daarom kondigt Selmayr nu aan dat hij welllicht begin volgende week ontslag neemt.

De Duitser heeft Von der Leyen twee weken geleden al zijn ontslag aangeboden toen de Europese Raad haar voordroeg, zegt hij. "Ik heb haar verteld dat dit probleem zou komen bovendrijven, en dat ze daarop een antwoord zou moeten bieden, zonder met mij rekening te houden. Ik heb haar gezegd dat het belangrijkste nu is dat ze de stemming (in het Parlement, red.) wint."

Omstreden benoeming

Selmayr werd in februari vorig jaar gepromoveerd tot secretaris-generaal. Dat ging toen niet onopgemerkt voorbij. De Duitser was sinds 2014 de kabinetschef van huidig Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, niet de juiste rang om tot secretaris-generaal benoemd te kunnen worden. 

Maar eind januari solliciteerde hij voor de post van adjunct-secretaris-generaal. Na amper twee weken werd hij al benoemd, terwijl die procedure normaal gezien maanden duurt.

Meteen na zijn benoeming meldde de zittende secretaris-generaal dat hij met pensioen zou gaan, waarna Selmayr nauwelijks enkele minuten later plots de hoogste Europese ambtenaar werd, met een korps van 33.000 ambtenaren onder zich. De carrousel werd destijds heel bevattelijk uitgelegd in het Nederlandse, satirische programma "Zondag met Lubbach".

Het Europees Parlement en de Ombudsvrouw waren nadien vernietigend over die benoeming, maar de Commissie bleef erbij dat ze de regels heeft gevolgd en Selmayr bleef zitten, tot volgende week dus.

Meest gelezen