Van links naar rechts: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar en Rashida Tlaib.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Door president Trump geviseerde Congresleden: "Hij wil de aandacht afleiden, trap er niet in"

De vier Democratische Congresleden die van president Donald Trump het advies kregen om te vertrekken uit de VS, hebben uitgehaald naar de president op een gezamenlijke persconferentie. "Wat Trump wil doen, is de aandacht afleiden van zijn falende beleid", zeiden ze. "Trap er niet in."

De vier Congresleden: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar, behoren tot de progressieve vleugel van de Democratische partij. Ze zijn al langer een schietschijf van president Trump en de Republikeinen. Maar de tweets die de president zondag lanceerde, veroorzaken nu al enkele dagen grote ophef.

"Waarom gaan ze niet terug om de totaal gebroken en door misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaan komen, te helpen opknappen", schreef Trump. "Dan kunnen ze terugkeren en ons tonen hoe het moet." De Democraten hebben het over racistische en xenofobe taal. Vanuit Republikeinse hoek blijft het grotendeels stil, op enkele voorzichtig kritische stemmen na.

Van de vier Congresleden is enkel Ilhan Omar in het buitenland geboren, in Somalië, maar ze is wel Amerikaans staatsburger. De anderen hebben Latijns-Amerikaanse, Palestijnse of Afro-Amerikaanse roots, maar zijn wel allemaal geboren en getogen in de VS.

"Schaamteloos racistische aanval"

Op een gezamenlijke persconferentie hebben de vier gereageerd op de commotie. "Dit is simpelweg een afleidingsmanoeuvre voor de brutale chaos en corrupte cultuur van zijn administratie", zei Ayanna Pressley. "Trap er niet in." De Congresleden roepen op om de focus te leggen op de daden van de president, niet op zijn woorden. Ze verwezen daarbij naar "mensonterende toestanden" in de detentiecentra voor migranten aan de grens met Mexico.

Ilhan Omar en Rashida Tlaib herhaalden hun oproep om de impeachment-procedure op te starten tegen Trump. Die procedure kan leiden tot afzetting, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het zover zou komen. De top van de partij is daarom terughoudend om die stap te zetten. Omar had het ook over een "schaamteloos racistische aanval" en een "kantelmoment voor het land".

Volgens Ocasio-Cortez handelt de president te kwader trouw. "Hij weet niet hoe hij zijn beleid moet verdedigen en dus valt hij ons persoonlijk aan. Daar gaat het hier om. Wij lopen niet weg van de dingen waar we van houden. En we houden van alle mensen in dit land."

Bekijk hier fragmenten van de persconferentie (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Hij weet niet hoe hij zijn beleid moet verdedigen en dus valt hij ons persoonlijk aan

Alexandria Ocasio-Cortez

Trump verdedigde eerder al zijn uitspraken. Volgens hem is er geen sprake van racisme. "Als je hier niet gelukkig bent, dan kan je vertrekken. Dat is jouw keuze en jouw keuze alleen", schreef hij opnieuw op Twitter, net voor de persconferentie van de vier Democraten.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen