Videospeler inladen...

Celstraffen voor rellen in Houthalen waarbij agent levensgevaarlijk gewond raakte

Twee mannen zijn veroordeeld voor zware rellen in de wijk Meulenberg, bij het Limburgse Houthalen, zes jaar geleden. Een politieman raakte levensgevaarlijk gewond toen hij geraakt werd door een steen. Hij hield er blijvende verwondingen aan over. 

Vandaag werden twee mannen veroordeeld door de correctionele rechtbank van Hasselt voor hun betrokkenheid bij de rellen in Meulenberg, bij Houthalen-Helchteren van 2013. De 35-jarige man kreeg een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden en de 43-jarige man kreeg 18 maanden cel, waarvan 6 maanden met uitstel.  

11 oktober 2013

De feiten dateren van vrijdag 11 oktober 2013. Die dag braken er zware rellen uit in de wijk Meulenberg, bij Houthalen. De politie wilde toen een arrestatie verrichten in Meulenberg, waarna er schermutselingen ontstonden. Drie agenten raakten gewond en de arrestant kon geboeid vluchten. 

De politie keerde terug in de loop van de avond met versterking. Zo'n 80 agenten uit verschillende zones waren opgetrommeld. Op dat ogenblik liep de situatie volledig uit de hand en ontstonden er rellen. Enkele politiecombi's werden met stenen bekogeld, de agent aan het stuur verloor de controle en liep bij het ongeval een schedelbreuk op. Vijf verdachten werden opgepakt, onder hen ook de man om wie het allemaal eerst draaide.

De politieagent die een schedelbreuk opliep, lag een tijd in coma. Sindsdien is hij onder meer aan één kant doof en lijdt hij aan epilepsie. Uit videobeelden bleek dat het heel moeilijk zou worden om bewijs te vinden wie verantwoordelijk is voor de verwondingen aan de agent. Na een analyse van de beelden konden er dus drie stenengooiers geïdentificeerd worden.

De rellen leiden tot veel verontwaardiging onder de politiemensen. Zo’n 4000 agenten zakten toen af naar Brussel om actie te voeren. Ze eisten meer maatregelen om hen te beschermen tegen geweld.

Feiten niet genoeg bewezen

De rechtbank achtte het weliswaar niet bewezen dat de gegooide stenen de aanleiding waren voor de zware crash waarbij de agent levensgevaarlijk gewond raakte. Door de slechte kwaliteit van het beeldmateriaal en bij gebrek aan verklaringen kon er ook niet met zekerheid worden bepaald wie precies de steen gegooid had.

De 35-jarige man was in die mate schuldig omdat hij een steen had gegooid die een voertuig had geraakt. Hij moet dan ook aan de politieman een voorlopige schadevergoeding van 25.000 euro betalen. Ook de echtgenote van de agent en zijn twee zonen kregen schadevergoedingen van 5.000 euro toegekend. De 43-jarige man werd enkel aan weerspannigheid schuldig verklaard. Er was nog een derde minderjarige betrokkene, maar die moest eerder al voor de jeugdrechter komen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen