Zeldzame doodshoofdrups gespot in Rillaar, bekend van "The silence of the lambs"

In Rillaar in Vlaams-Brabant heeft een koppel gisteren een bijzondere ontdekking gedaan: een doodshoofdrups. Het zeldzame beestje zat in hun tuin. Momenteel houdt het koppel de rups nog even bij tot het beestje zich ontpopt tot een vlinder, die u wel eens zou kunnen kennen van de film "The silence of the lambs".

"Mijn man was gisteren zijn aardappelen aan het rooien en opeens zag hij iets tussen dat kruid vallen", vertelt Lilian. "Hij wist niet meteen wat het was, maar hij zag wel dat het een grote rups was. We hebben het beestje onmiddellijk aan onze buren laten zien, maar zij kenden het ook niet. Nadien vonden we dan via het internet dat het een doodshoofdrups is."

Rups in een emmer

Om te voorkomen dat de rups zou verdwijnen, heeft het koppel hem gevangen, zegt Lilian: "We hebben hem voorlopig opgeborgen in een emmer, zodat we hem goed in het oog kunnen houden. Nu is het dus wachten op die mooie vlinder. Mijn man heeft ook wat aarde in de emmer gedaan, want we hebben gelezen dat deze rups zich ontpopt in de grond. We weten niet hoelang het zal duren vooraleer de rups zich zal ontpoppen, dus we wachten geduldig af." 

Zeldzame en wereldberoemde vlinder

Natuurpunt heeft dit jaar nog maar twee meldingen gekregen van mensen die zo'n doodshoofdrups vonden. Ook vorig jaar waren er maar zeven meldingen van doodshoofdrupsen en -vlinders. Het is een uitheemse vlindersoort waardoor je ze hier niet zo vaak ziet. De bijzondere naam is ontleend aan de lichte vlek op het borststuk van de vlinder. Die vlek heeft de vorm van een menselijke schedel. "Naar het schijnt is die vlinder ook heel bijzonder. Hij is groot en stevig gebouwd, hij zou heel snel kunnen vliegen en hij overleeft door het eten van honing", beweert Lilian. 

Je zou de vlinder trouwens ook kunnen kennen van de film "The silence of the lambs". Hij prijkt op de filmaffiche, over de mond van Jodie Foster (zie onder).

Meest gelezen