Zuid-Afrikaanse zanger Johnny Clegg verliest strijd tegen kanker

De Zuid-Afrikaanse zanger en muzikant Johnny Clegg is overleden. Hij was 66 jaar oud en is overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Clegg geldt als een van de symbolen van verzet tegen het racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika: hoewel het verboden was, richtte hij interraciale groepen op. In Zuid-Afrika zelf wordt hij ook beschouwd als symbool van de multiraciale regenboognatie van het post-apartheidstijdperk.

Jonathan Clegg wordt in 1953 geboren in Groot-Brittannië als zoon van een Engelse moeder en een Rhodesische vader. Hij groeit op in Engeland, Israël, Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Zambia. Vanaf 1965 woont hij in de Zuid-Afrikaanse grootstad Johannesburg. Daar raakt hij geboeid door Zoeloe-straatmuziek en traditionele Zoeloe-dansen.

Zijn muzikale carrière combineert Johnny Clegg met studies antropologie. Na zijn studies geeft hij les aan  de universiteit van Witwatersrand, in Johannesburg. 

In 1969 richt hij zijn eerste interraciale groep op Juluka. Zijn muziek wordt niet gedraaid op de Zuid-Afrikaanse radio, want interraciale groepen zijn verboden onder het apartheidsregime. De muziek van Juluka is politiek geëngageerd: verschillende groepsleden worden geregeld gearresteerd en concerten van de groep worden vaak onderbroken.

Met zijn tweede groep Savuka ("wij zijn ontwaakt" in het zoeloe, red.) breekt Johnny Clegg internationaal door. Johnny Clegg and Savuka brengt een mix van westerse en Afrikaanse muziek. De liedjesteksten zijn vaak een mix van Engels en Zoeloe. In Frankrijk krijgt hij de bijnaam "de blanke Zoeloe".

Bekende nummers van Johnny Clegg zijn "Scatterlings of Africa" - dat in 1988 in de soundtrack van de film "Rain Man" zat -, "Asimbonanga" - "We hebben hem nooit gezien", over Nelson Mandela - en "Dela".

In december zei Clegg aan de Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNCA dat "het moeilijkste deel van mijn reis eraan kwam". Hij leed toen al aan pancreaskanker. Volgens zijn manager is hij vanavond overleden in zijn huis in Johannesburg.

Meest gelezen