Groen licht voor Brussels regeerakkoord, al duurde het bij Open VLD wel lang: "Gemor over te weinig liberale accenten"

Het regeerakkoord van de zes Brusselse partijen PS, One.brussels-SP.A, Ecolo, Groen, Open VLD en DéFI is goedgekeurd door de achterban van de verschillende partijen. Bij Open VLD kwam de goedkeuring veel later dan bij de andere partijen, "omdat er kritiek was op het akkoord met te weinig liberale accenten". Rudi Vervoort (PS) zal de nieuwe regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest leiden als minister-president.

De laatste spurt in de regeringsvorming in Brussel verliep niet zonder slag of stoot. Bij Open VLD was er intern heel wat discussie over het al dan niet deelnemen aan de regering. Nationaal voorzitster Gwendolyn Rutten stelde dinsdag alles in het werk om haar Franstalige tegenhanger MR mee aan boord te halen, maar zonder succes. De regionale afdeling van Open VLD besliste om uiteindelijk toch de gesprekken af te ronden, zonder MR.

En dus treedt Open VLD toe in een vrij linkse Brusselse regering. Net daarom duurde het bij Open VLD langer dan bij de andere partijen om het bestuursakkoord goed te keuren. Rond 22 uur zeiden de leden uiteindelijk toch "ja". 

"Er was wat kritiek omdat het akkoord te weinig liberale accenten zou bevatten, en dat lag moeilijk", zegt VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt. "Ook bij de partijtop van Open VLD ligt het moeilijk. Voorzitter Gwendolyn Rutten is ook niet tevreden met hoe alles verlopen is. Er waren dus wat spanningen, maar uiteindelijk hebben de leden van Open VLD het regeerakkoord goedgekeurd."

Opvallend: volgens Els Ampe - die hoort tot het kamp dat niet tevreden is - heeft 30 procent van de partijleden tegen het regeerakkoord gestemd. Onderhandelaar Sven Gatz heeft het over 10 tot 15 procent. 

(lees verder onder de tweet)

Bekijk het verslag van Pieterjan De Smet uit "Het Journaal Laat" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ecolo: discussie over wie in de regering gaat zitten

Maar ook bij de Franstalige groenen van Ecolo ging niet alles even vlot. Het bestuursakkoord werd wel snel goedgekeurd, maar over wie in de regering moet zitten, was meer discussie. Isabelle Pauthier, de kandidaat-staatssecretaris die het partijbestuur naar voren had geschoven, werd door de algemene vergadering weggestemd. 

Iets na 2 uur vanmorgen werd dan uiteindelijk een andere kandidate aangesteld, zodat de voltallige regering straks de eed kan afleggen in het Brusselse parlement. Daarna trekt minister-president Vervoort ook nog naar de koning om de eed af te leggen.

Lees meer over het regeerakkoord in dit bericht

Meest gelezen