Cambodja wil 83 containers met plastic afval terugsturen naar land(en) van herkomst

Het Zuidoost-Aziatische land Cambodja wil 83 containers met plastic afval terugsturen naar waar ze vandaan komen. "Ons land is geen stortplaats."

De 83 containers werden ontdekt in de internationale haven van Sihanoukville, in het zuidwesten van het land. Op de vervalste invoerdocumenten stond dat de containers gevuld waren met recycleerbaar materiaal, maar bij aankomst in Cambodja bleken ze vol te zitten met plastic afval.

De Cambodjaanse autoriteiten proberen nu de oorsprong van het afval te achterhalen. Het bedrijf dat het afval heeft ingevoerd, zal een boete krijgen en de containers zullen worden teruggestuurd naar het land of de landen waar ze vandaan komen. "Cambodja is geen stortplaats", reageert het ministerie van Milieu.

De invoer van huishoudelijk en gevaarlijk afval is sinds 1999 verboden in Cambodja. Wie dat toch doet, riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf. Het is wel altijd onduidelijk geweest of plastic afval daar ook onder valt.

Ook in andere landen in Zuidoost-Azië komt er steeds meer kritiek op de invoer van afval uit geïndustrialiseerde landen. Eerder deze maand liet Indonesië al weten dat het meer dan 210 ton afval zal terugsturen naar Australië.

In China geldt dan weer sinds begin vorig jaar een invoerverbod op 24 soorten afval. Door dat verbod werd Maleisië de grootste importeur van plastic afval ter wereld. Maar ook daar hebben ze er genoeg van: in mei maakte Maleisië bekend dat het maar liefst 3.000 ton illegaal afval zou terugsturen naar de landen van herkomst.

Meest gelezen