Duitsland maakt vaccinatie tegen mazelen verplicht vanaf maart volgend jaar

De Duitse regering heeft een plan goedgekeurd om de bevolking verplicht te laten inenten tegen de mazelen. Wie dat niet doet, riskeert een boete tot 2.500 euro.

Het kabinet heeft zich unaniem achter het plan van minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) geschaard. De Bondsdag moet het plan nog wel goedkeuren, maar de regering van bondskanselier Angela Merkel beschikt over een voldoende meerderheid om dat zo goed als zeker te maken.

Het is de bedoeling dat vanaf maart volgend jaar iedereen wordt ingeënt tegen de ziekte. Het gaat dan vooral om jongeren in kinderdagverblijven en scholen en het personeel daar. Dat geldt ook voor ziekenhuizen, asielcentra en vakantiekampen. 

Wie zijn kind niet laat inenten, riskeert een boete van 2.500 euro en mogelijk kan het kind geweigerd worden in een crèche. Voor ouders van scholieren geldt enkel de boete omdat in Duitsland schoolplicht geldt en kinderen dus niet van school gehouden kunnen worden. 

De verplichting geldt niet voor mensen van wie de huisarts kan aantonen dat er bepaalde risico's voor hun patiënt zijn en voor mensen die voor 1970 zijn geboren. Die laatsten zouden als kind in aanraking zijn gekomen met mazelen en zouden dus een zekere mate van immuniteit bezitten. 

De ziekte was in de westerse wereld bijna uitgeroeid, maar steekt de laatste jaren opnieuw de kop op. Dat komt deels omdat er niet langer meer gevaccineerd wordt en in sommige landen een sterke beweging tegen inenting op gang is gekomen. 

Meest gelezen