Egypte neemt sarcofaag van farao Toetanchamon grondig onder handen

Egypte gaat de sarcofaag van farao Toetanchamon restaureren. Volgens de Dienst voor Oudheden is dat nodig omdat er barsten komen in de goudlagen van de vergulde houten sarcofaag. De restauratie zou acht maanden duren. 

Begin dit jaar is een einde gekomen aan een tien jaar durende restauratie van de ondergrondse tombe van Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Luxor in Centraal-Egypte. 

Nu is dus de vergulde sarcofaag van de farao aan de beurt. Volgens de Dienst voor Oudheden is dat nodig omdat er barsten zijn gekomen in de goudlagen. De restauratie zou ongeveer acht maanden duren. 

De sarcofaag is onlangs samen met andere voorwerpen overgebracht van Luxor naar het Groot Egyptisch Museum nabij de piramiden van Giza, net buiten de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat nieuwe museum zal het meer bekende Egyptische Museum in het centrum van Caïro niet vervangen, maar wel zal een deel van de collectie er worden ondergebracht. Het gaat onder meer om de schatten die gevonden werden in het graf van Toetanchamon. (Lees verder onder de foto).

De grafkamer met de stenen en daarin vergulde sarcofaag van Toetanchamon in de Vallei der Koningen nabij Luxor.

Eerste grondige restauratie ooit

Volgens de mededeling gaat het om de eerste grondige restauratie van de sarcofaag sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922. Dus: om de eerste grondige restauratie ooit. (Lees verder onder de foto). 

Het beroemde gouden dodenmasker van Toetanchamon werd gevonden in de sarcofaag.

Toetanchamon was een koning van de 18e dynastie op het einde van de 14e eeuw voor Christus. Hij heeft maar enkele jaren geregeerd en heeft weinig weerklank gekregen in de geschiedenis van het Oude Egypte. Dat veranderde nadat zijn graf in 1922 vrijwel ongeschonden werd ontdekt door de egyptoloog Howard Carter. (Lees verder onder de foto).

Een tentoonstelling van grafgiften van Toetanchamon in Duitsland.

Dat heeft Toetanchamon gemaakt tot een van de bekendste koningen van het Oude Egypte, ook al omdat er veel grafgiften bewaard gebleven zijn, wat meestal niet het geval is. 

Muurschilderingen in de graftombe van Toetanchamon in de Vallei der Koningen.De koningsnaam in de cartouche vermeldt Nebcheperure, een andere naam voor Toetanchamon.

Meest gelezen