Videospeler inladen...

Europese reddingsoperatie voor het Limburgse veen: "Belangrijk voor natuur én klimaat"

Natuurpunt gaat samen met Franse, Nederlandse, Ierse en Engelse wetenschappers onderzoeken hoe veen het best hersteld kan worden, onder meer in de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen en Lummen. Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur, maar ook voor ons klimaat. Want als veen uitdroogt komt er heel veel CO2 vrij, een van de belangrijkste broeikasgassen.

De dikke laag veen zit onder de planten verborgen, legt Chris Dictus van Natuurpunt uit. "De ondergrond is hier zacht en veerkrachtig, door de grote hoeveelheid organisch materiaal en plantenresten die hieronder opgestapeld ligt. Op sommige plaatsen is die laag veen wel zeven meter dik."

Maar het veen in de Vallei van de Zwarte Beek is al decennia beetje bij beetje aan het verdrogen omdat er in het verleden greppels en beken in gegraven werden om het water af te voeren. "En dat is niet alleen slecht voor de natuur, door de verdroging komt er een pak CO2 in de atmosfeer terecht", gaat Chris Dictus verder. "Hier in de vallei ligt 750 hectare veen en daarin wordt naar schatting 1 miljoen ton aan CO2 opgeslagen. Als dat veen volledig zou opdrogen, dan komt dat overeen met de uitstoot van een half miljoen auto's in één jaar."

Lees voort onder het kaartje.

"Care Peat"

Natuurpunt wil die greppels nu opnieuw dempen zodat het veen weer natter wordt en niet afbreekt. Daarvoor werkt het samen met Franse, Nederlandse, Ierse en Engelse wetenschappers. Ook elders in Europa zijn waardevolle veengebieden bedreigd, daarom heet het project 'Care Peat'. De onderzoekers willen nu met een speciaal koepeltje meten hoeveel CO2 er precies ontsnapt. En een drone zal het reliëf in de veengebieden nog beter in kaart brengen. Er wordt nu gemeten en ook na het herstel.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) is ook bezig met een project om het veen te herstellen. Maar er moet meer gebeuren, vindt Natuurpunt. "De VLM werkt in het beschermde Natura 2000-gebied in de Vallei van de Zwarte Beek, vooral om de natuur daar te verbeteren. Maar er is ook nog veel veen dat niet Europees beschermd is. Wij willen nu 250 hectare aanpakken. Dat is ambitieus, maar alles wat opdroogt, is verloren." 

Spons

Het water in de vallei van de Zwarte Beek is ook belangrijk voor de natuur en de waterhuishouding in Limburg. "Het water kan hier goed infiltreren, ook in de heidegebieden rondom. Zo kunnen we voorkomen dat er nog meer water richting Diest stroomt. En dat is belangrijk om overstromingen te voorkomen." 

Onbemind

"Veel mensen hebben al wel eens van de Vallei van de Zwarte Beek gehoord, maar ze beseffen niet hoe waardevol het gebied echt is", besluit Chris Dictus. "Wetenschappers uit binnen- en buitenland vinden dit gebied uniek binnen Noordwest-Europa. Het is mooi en robuust en we moeten er trots op zijn."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen