Guy Vanhengel en Sven Gatz van Open VLD Brussel
Nicolas Maeterlinck

Haar in boter bij Open VLD na Brusselse regeringsvorming: "Rutten in snelheid gepakt door haar onderhandelaars"

Terwijl Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten gisteren alles in het werk stelde om de MR te betrekken bij de Brusselse regeringsvorming, hebben de Brusselse onderhandelaars van Open VLD de onderhandelingen versneld. "Er is toch iets merkwaardigs gebeurd dat enige wrevel veroorzaakt. Open VLD gaat geen partijbureau organiseren om de kandidatuur van Sven Gatz in Brussel te ondersteunen en Gwendolyn Rutten zal vanavond niet aanwezig zijn op het congres van de Brusselse Open VLD", zegt Ivan De Vadder in "De wereld vandaag".

De partijen PS, One.brussels-SP.A, Ecolo, Groen, Open VLD en DéFI hebben vanmiddag het regeerakkoord voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest voorgesteld. De onderhandelingen kwamen gisteren in een stroomversnelling, toen de onderhandelende partijen te weten kwamen dat Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten probeerde om ook de Franstalige liberalen van de MR bij de onderhandelingen te betrekken.

"Het meest opvallende manoeuvre gisteren, was dat Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zelf rechtstreeks en niet via de onderhandelaars van Open VLD Guy Vanhengel en Sven Gatz met de andere partijen ging praten. Dat was een poging om ook de Franstalige liberalen van de MR bij de regeringsvorming op het Brusselse niveau te betrekken", zegt Ivan De Vadder in "De wereld vandaag".

"Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Je mag niet vergeten dat Open VLD in 2014 via de MR in de Vlaamse regering is geraakt. Ondanks het feit dat ze daar niet nodig waren en dat de Vlaamse regering al gevormd was zonder Open VLD. Het was een wederdienst bewijzen."

"Je mag ook niet vergeten dat de analyse aan het groeien is dat PS en MR aan Franstalige kant de twee partijen zijn die de kern zullen vormen van een aantal regeringen. Het gaat om de Waalse regering, de regering van de Franse Gemeenschap en wellicht ook de federale regering. Vanuit die gedachte heeft Gwendolyn Rutten gepleit om MR ook bij de regering van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest te betrekken", aldus De Vadder.

Dat deze situatie wrevel veroorzaakt binnen Open VLD, dat kan ik mij wel voorstellen

Ivan De Vadder

Brussel is betrokken bij een aantal dossiers die verder gaan dan alleen maar de grenzen van de negentien gemeenten van het Gewest. "Ik denk dan aan de 5G-normen, de mobiliteit en dan heb ik het vooral over de pendelaars die de stad binnenkomen en hoe dat moet gebeuren. Ook de luchthaven van Zaventem en de geluidsnormen, fusie van gemeenten op het niveau van veiligheid, dat zijn allemaal dossiers waar ook andere niveaus bij betrokken zijn. En dan is het geen gek idee om daar ook de MR bij te betrekken", weet Ivan De Vadder.

"Dan is er iets heel merkwaardigs gebeurd. Volgens wat ik hoor, eens men doorhad wat Gwendolyn Rutten wou doen, zijn de onderhandelaars heel snel beginnen te werken. Heeft het te maken met het feit dat een aantal partijen twijfelden? Men heeft de Brusselse regering zo snel mogelijk willen vormen om het niet meer mogelijk te maken dat MR alsnog toegevoegd werd aan de Brusselse regering. Ik heb de indruk dat Rutten daarbij ook in snelheid genomen werd door haar eigen onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz."

"Dat dat enige wrevel veroorzaakt, dat kan ik me wel voorstellen. Er zal geen partijbureau bij Open VLD worden georganiseerd om de kandidatuur van Sven Gatz als minister in Brussel te ondersteunen. Er is ook de discussie of Sven Gatz, die nu nog minister in lopende zaken is in de Vlaamse regering en daar zelfs viceminister-president is, of hij dat nog kan combineren. Gatz zal op zijn minst dat viceminister-presidentschap wellicht moeten opgeven. Gwendolyn Rutten zal vanavond ook niet aanwezig zijn op het congres van de Brusselse Open VLD. Het zijn signalen waarbij vanuit de partijleiding wordt gezegd: Brusselaars als jullie dit willen doen, doe het op eigen kracht."

De lat voor Ecolo zal in Wallonië zo hoog liggen, dat de Franstalige groenen er uit de boot zullen vallen

De Franstalige partijen MR, PS en Ecolo gaan elkaar nodig hebben, weet Ivan De Vadder. "Ik denk dat de kloof tussen MR en Ecolo het grootst is. Ik vermoed dat Ecolo, dat overbodig is aan Waalse zijde, daar voor het blok zal worden gezet. Ik denk dat MR de lat voor Ecolo in Wallonië zo hoog zal leggen, dat die partij af zal vallen. Dan krijg je een as PS-MR die ook in de federale onderhandelingen een rol zou kunnen spelen."

Uiteindelijk zal een door velen voorspelde fase in de federale regeringonderhandeling vorm krijgen. "Men gaat stap voor stap in de richting van een federale regering die gevormd moet worden met PS en N-VA, die met elkaar moeten praten. Het tussenstation aan Franstalige zijde wordt uiteindelijk de MR. Via de MR wordt misschien mogelijk dat het gesprek op federaal niveau tussen PS en N-VA van start kan gaan. Ik zeg niet dat het zal lukken, maar dan komt men in de buurt waarvan iedereen zegt: Dit zou moeten gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat men van in het begin van de onderhandelingen er bewust van was dat het tot dit scenario zou moeten komen", besluit De Vadder.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder uit "De wereld vandaag":

Pieterjan De Smedt bij hoofdkwartier Brusselse Open VLD: "Top van Open VLD vreest dat Brusselse regeerakkoord te links zou zijn"

Videospeler inladen...

Meest gelezen