Videospeler inladen...

Het ultieme zomerboek van Karrewiet-anker Mariam El Mandoudi

Een boek hoort bij de zomer, zoals een stokbrood bij Frankrijk. Maar welke roman tipt Karrewiet-anker Mariam El Mandoudi om uw vakantie nog net iets memorabeler te maken?

"Het boek ziet er zwaar gehavend uit", waarschuwde Mariam El Mandoudi op voorhand, en dat blijkt niet gelogen. De bladzijden van haar exemplaar zijn opgebold, deels kromgetrokken en hier en daar zelfs verkleurd. De meest recente roman van Khaled Hosseini heeft dan ook een hele reis gemaakt, en de Middellandse Zee van dichtbij gezien.

"Ik las "En uit de bergen kwam de echo" van Khaled Hosseini in de zomer van 2013, op vakantie in Marokko", vertelt El Mandoudi. "Soms zelfs met mijn voetjes in de zee. Daar heb ik het boek per ongeluk in laten vallen, vandaar de beschadigingen! En ik herinner me ook nog dat ik dit boek aan het lezen was op een Marokkaans dakterras in de avondzon, in het gezelschap van mijn oma, en dat ik dacht: "Dit is het leven"."

Bekijk hieronder waarom Mariam El Mandoudi net "En uit de bergen kwam de echo" het ultieme vakantieboek vindt:

Videospeler inladen...

"De vliegeraar", de eerste roman van Khaled Hosseini, werd Mariam El Mandoudi aangeraden door klasgenoten in het middelbaar, en ze is de auteur blijven volgen. "Je krijgt een totaal ander beeld van Afghanistan, een totaal ander beeld dan wat je op tv ziet", verklaart El Mandoudi haar voorliefde voor zijn boeken. Hosseini woont intussen in Amerika maar heeft Afghaanse roots. "Het zijn eerlijke, heel realistische beelden. Je moet geen geschiedenisboeken lezen om toch een inkijk te krijgen in de samenleving of het land. Dat gevoel krijg ik ook bij de romans van Rachida Lamrabet, Kader Abdolah of Isabel Allende."

Iedereen zoekt een beetje herkenbaarheid, ik vind dat terug bij deze auteurs

Mariam El Mandoudi

"Het zijn migratieverhalen. Verhalen die voor mijn grootouders heel herkenbaar moeten zijn, maar waar zij totaal niet over willen praten. Zij kwamen hiernaartoe eind jaren zestig en dat was zo’n traumatische ervaring dat er niet over wordt gesproken. Dat blijft een heel moeilijk onderwerp. Dankzij de boeken van Lamrabet, Ish Ait Hamou of Hosseini leer ik die ervaring van mijn grootouders veel beter te begrijpen. Ze vullen een soort leemte. Iedereen zoekt een beetje herkenbaarheid, en ik vind dat terug bij die auteurs."

Sommige boeken, zoals die van Hosseini, herleest Mariam El Mandoudi met plezier. Al leest ze tegenwoordig meestal met een e-reader: "Ik heb het met Frank Deboosere in de make-up al eens besproken, die is helemaal wild van zo’n e-reader. En het is eigenlijk wel heel tof, want het toestel geeft je ook andere leessuggesties. Zo ligt voor deze zomer Abdelkader Benali klaar. Een fysiek boek blijft nog altijd het beste, maar het is gewoon handiger om een e-reader te hebben. Dan vermijd ik dat een boek in de zee valt, bijvoorbeeld." (lacht)

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak ook zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score. Deze zomer trekt LangZullenWeLezen ook naar de kust voor portretten van lezers op het strand, te volgen op Instagram.

Meest gelezen