Videospeler inladen...

Het ultieme zomerboek van presentator Sander De Keere

Een boek hoort bij de zomer, zoals frietjes bij een nationale feestdag. Maar welke titel tipt Klara-presentator Sander De Keere om uw vakantie nog net iets memorabeler te maken?

Sander De Keere is deze zomer vaak te horen op de radio, en ook op YouTube vindt u hem terug, dankzij de videoreeks "Iedereen klassiek". Is er dan nog wel tijd over voor een goed boek? 

Boeken spaart hij meestal op voor de vakantieperiode, bekent De Keere, omdat hij echt in een verhaal wil kunnen duiken: "Zo liggen er biografieën van de componisten Schubert en Chopin klaar. Dat zijn redelijk dikke boeken, dus ik moet daar tijd voor maken. En vakantie ís voor mij ook echt tijd maken."

Wie leest komt in een andere wereld terecht. Cliché, maar het klopt

Sander De Keere

"Als je leest kom je in een andere wereld terecht. Dat is een cliché, maar het klopt. Dus als je leest over componisten treed je ook echt binnen in die wereld, en dan voel je die muziek veel beter aan. Anderzijds lees ik ook graag romans zoals "Grand Hotel Europa", de nieuwe van Ilja Leonard Pfeijffer. Dat boek ligt nog te wachten op mij."

Als u één boek zou moeten vastpakken deze zomer, dan heeft Sander De Keere het boekje "The art of lying down" van Bernd Brunner in de aanbieding. Een kleinood van amper 156 bladzijden, vol weetjes over de nobele kunst van het liggen.

Bekijk hieronder wat Sander De Keere zo inspirerend vindt aan "The art of lying down":

Videospeler inladen...

"In de zomer zoek je rust, en mensen associëren rust met liggen. Dat maakt dit boek extra interessant", legt Sander De Keere uit. "We liggen eigenlijk een derde van ons leven. Waarom doen we dat? Wanneer is de mens daarmee begonnen? Wat doet liggen met ons als persoon? Hoe gaan we om met liggen? Complexe vragen, maar ze worden in dit boek heel simpel beantwoord door Brunner." 

"The art of lying down" is enkel uit in het Engels, maar is volgens De Keere vlot leesbaar: "Het staat vol met toffe anekdotes en leuke verhaaltjes. Zoals een onderzoek uit de jaren veertig over de meest ideale zithouding, bepaald door mensen in een groot waterbassin te laten liggen. Of een experiment om het slaapritme van mensen aan te passen. In een grot, zonder daglicht." 

"Liggen is eigenlijk een horizontale manier van leven. Bij ons wordt het vaak gezien als luiheid, maar het is veel meer dan dat", vertelt De Keere enthousiast. "Je denkpatroon verandert door te liggen. Ik geloof echt dat je anders naar de dingen kijkt als je ligt. Je komt op andere melodieën en ideeën of je begint te piekeren over dingen waar je anders nooit over nadenkt, gewoon omdat je ligt."

Lezen is zoals sporten: je focust enkel op wat je op dat moment doet

Sander De Keere

"Bernd Brunner heeft ook een korte geschiedenis over de maan geschreven, met dezelfde insteek: cultuurhistorisch, filosofisch, anekdotisch en vol met verwondering. Dat maakt deze auteur zo leuk om te lezen", besluit Sander De Keere. "Boeken voeden en ontspannen tegelijk, daarom vind ik lezen echt een meerwaarde. Het is zoals sport: je focust enkel op wat je op dat moment aan het doen bent."

Ook protesteren kan al liggend. "Bed-in for peace", John Lennon & Yoko Ono, 1969
AP1969

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score. Volg LangZullenWeLezen deze zomer ook op Instagram, voor portretten van lezers aan zee

Meest gelezen