Gentse Feesten starten beetje in mineur voor stichters: stad laat tocht met woonwagen Walter De Buck niet toe

Voor Trefpunt vzw, de stichters van de moderne Gentse Feesten, begint het festival in mineur want de stad verbiedt een ludieke actie met de woonwagen van "founding father" Walter De Buck en de koetspaarden die vanaf volgend jaar het centrum niet meer in mogen. Trefpunt vzw wilde in de binnenstad een korte optocht houden om de Feesten zo al officieus te openen. "Dit was ons plan A, maar we hebben nog een plan B, C en D", klinkt het bij de organisatoren. Intussen zijn heel wat Gentse horecazaken nog op zoek naar extra werkkrachten tijdens de Gentse Feesten.

Trefpunt vzw wilde haar 50e verjaardag met de nodige luister vieren en besloot al twee dagen voor de start van de Gentse Feesten een ludieke optocht te organiseren. De actie was aan de ene kant een eerbetoon aan "founding father" kunstenaar en muzikant Walter De Buck, die in 1969 het stadsfestival nieuw leven inblies aan het Sint-Jacobsplein. Het zorgde voor een ware revival van de toen zieltogende Gentse Feesten tot een van de grootste stadsfestivals ter wereld.

Paard en kar 

Trefpunt vzw wilde met de oude woonwagen van De Buck, die al jaren dienst doet als druppelkot in het Baudelopark, een ludieke optocht houden van aan de stadshal tot aan de eindbestemming. "Normaal gezien doen we dat gewoon met een vrachtwagen, maar we wilden deze keer iets speciaals doen", vertelt mede-initiatiefnemer Guus Van der Kreeft.

"We zouden de woonwagen door een echt paard laten trekken, zoals het hoort. We hadden daarvoor afgesproken met de stadskoetsier. Hij zou een extra sterk paard leveren. Dat was ook een steek naar het stadsbestuur, helemaal in de filosofie van Trefpunt vzw, want vanaf 2020 zijn de koetsier en de paarden niet langer welkom in Gent." De actie viel niet in goede aarde bij stad Gent. Die besloot de tocht niet te laten doorgaan uit veiligheids­overwegingen: "De opbouw van de Gentse Feesten is volop bezig, er wordt overal ook geladen en gelost. Het is echt niet veilig om daar een soort stoet door te laten passeren", klinkt het. 

Vuile woonwagen

"De woonwagen is echt van Walter De Buck geweest. Hij heeft er van alles in uitgestoken. Naar het schijnt ook vuile dingen. Ik wil het eigenlijk niet weten", lacht Van der Kreeft. "Het is een symbool want De Buck heeft echt samen met een groepje anderen de Gentse Feesten gemaakt tot wat ze vandaag zijn. We vonden het fijn om daarmee naar buiten te komen." 

Misverstand

"We vinden niet dat we monddood gemaakt zijn, maar we vinden het wel jammer dat het niet mag", zegt Van der Kreeft. "Dit past helemaal in waar wij als vzw voor staan. We begrijpen het veiligheidsargument, maar een echte grote stoet zou het nooit geworden zijn. We gingen enkel met paard en kar een heel erg kort parcours afleggen om de Feesten zo officieus te openen. Gent heeft verkeerdelijk verstaan dat we er een echte parade van zouden maken en dat er veel volk op zou afkomen. Zoals je ziet, is dat niet het geval. Het is echt een misverstand", argumenteert Van der Kreeft. Hij wijst een 15-tal sympathisanten aan die gekomen zijn om de optocht mee te maken en er wat beteuterd bij staan. Toch kan er nog gelachen worden: "Er zijn zelfs mensen helemaal uit Wondelgem (een deelgemeente van Gent, nvdr.) gekomen", wordt er gegrinnikt. 

Mogelijk toch nog acties?

De organisatoren laten niet helemaal in hun kaarten kijken, maar laten wel uitschijnen tijdens de Gentse Feesten toch nog met 'iets' te komen. "Dit was ons plan A, maar elke pleinorganisator heeft ook nog een plan B, C en D", lacht Van der Kreeft. 

Nood aan extra personeel in horecazaken

Vrijdag start de 176e editie van Gentse Feesten. Het stadsfestival duurt tien dagen en verwacht opnieuw een massa volk. Vorig jaar waren er ongeveer 1,3 miljoen bezoekers, die er niet alleen van het straattheater, de optredens en de sfeer komen genieten. Ze consumeren ook stevig aan de vele drankstandjes en eetkramen in de stad en op verschillende pleinen.

De vaste horeca-uitbaters spelen daarop in door buitentogen te plaatsen voor, naast of bij hun zaak. De pleinorganisatoren komen met tijdelijke bars en er duiken heel wat pop-ups op in de stad. De standplaatsen voor eetkramen worden duur verkocht want uitbaters van een hamburger-, hotdog- of kebabkraam kunnen op tien dagen tijd véél geld verdienen.

Om bezoekers goed en vlot te bedienen hebben al die handelaars natuurlijk extra handen nodig, meestal jongeren die een vakantiejob doen of mensen die een centje bij willen verdienen in het statuut van een flexi-job. Net daar wringt het schoentje, want heel wat pleinen en horecazaken vinden dit jaar niet zo makkelijk mensen. 

"Het is veel moeilijker dan andere jaren"

"Nog veel mensen zijn op zoek naar extra krachten, iedereen mist een paar mensen. Mensen die tijdens de Gentse Feesten een centje willen bijverdienen, kunnen dat zeker nog doen. Ik raad ze aan om echt naar de Facebookpagina's te gaan van evenementen en pleinen. Daar vind je meteen vacatures", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen. "Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt, maar het verschil met de voorbije jaren is wel heel opvallend." De Gentse Feesten komen niet in het gedrang maar het tekort aan personeel betekent wel dat andere werkkrachten een tandje zullen moeten bijsteken. 

Werken tijdens het jaar = vakantie in de zomer

Een mogelijke verklaring voor de extra nood aan werkkrachten is dat jongeren almaar vaker bijklussen tijdens het jaar, bijvoorbeeld met weekendwerk. Ze opteren er dan voor om in de zomermaanden zelf op vakantie te gaan of om tijdens festivals (zoals de Gentse Feesten) bezoeker te zijn in plaats van werkkracht. Het is een tendens die ook horeca-uitbaters aan de kust almaar vaker merken.

Meest gelezen