Videospeler inladen...

Huis van Afgevaardigden veroordeelt "racistische" tweets president Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht een motie goedgekeurd waarmee het de "racistische uitspraken" van de Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt. Trump had in enkele tweets uitgehaald naar vier Democratische Congresleden met een andere kleur.

De motie is geen verrassing want de Democraten hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Maar ook vier van Trumps Republikeinse partijgenoten stemden mee met de Democraten. 240 leden van het Huis van Afgevaardigden stemden voor de motie, 187 leden tegen. 

"Het Huis van Afgevaardigden veroordeelt met klem de racistische opmerkingen van de president, die angst voor en haat tegenover nieuwe Amerikanen en mensen met kleur legitimeren en vergroten", klinkt het in de tekst.

De motie kwam er na enkele tweets van de president, waarin hij ongemeen scherp uithaalde naar vier Democratische Congresleden met een andere kleur die eerder zijn beleid aan de Amerikaans-Mexicaanse grens hadden bekritiseerd. In die tweets stelde Trump voor dat de vier zouden terugkeren naar hun land van herkomst om daar de corruptie aan te pakken, in plaats van de Amerikaanse regering de les te lezen, hoewel de vier allemaal Amerikaanse staatsburger zijn en op één na allen in de VS zijn geboren.

De Democraten reageerden verbolgen op de tweets, die ze racistisch noemden. Trump zelf zag geen reden om zich te verontschuldigen en gooide de dagen erna zelfs nog wat olie op het vuur.

De motie is vooral bedoeld als een signaal van het Congres - en dan vooral de Democraten - om te zeggen dat er een grens overschreden is, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Een president die racistische uitlatingen doet, kunnen we niet over onze kant laten gaan. Ofwel kiezen we voor een Amerika dat inclusief is, dat op immigranten is gebaseerd. Ofwel kiezen we voor een Amerika dat haat en angst zaait."

Motie zal Trump niet deren

Dat er maar vier Republikeinen de motie mee hebben goedgekeurd, ligt aan het feit dat die partij helemaal de partij van Trump is geworden, zegt Soenens. "Ze durven niet tegen de president in gaan. Ze zijn bang om zijn toorn op te wekken en vooral om zijn grote basis van Make America great again kiezers tegen de haren in te strijken." De vier die wel voor de motie hebben gestemd, zullen volgens Trump op nog maar weinig medewerking van de president moeten rekenen.

Trump zal zich ook maar weinig aantrekken van de motie, denkt Soenens. "Hij is naar verluidt zelfs blij met de aanval op hem omdat hij nu de meest radicale, de meest progressieve Congresleden kan linken aan de hele partij en dat is een uitstekende campagnestrategie voor hem. Want dan kan hij zeggen hoe links de Democratische partij is geworden. Het zijn allemaal halve of hele communisten en zeer on-Amerikaans. En op die manier kan hij zijn basis aanvuren om volgend jaar naar de stembus te komen en zeker tegen de Democraten te stemmen."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen