Landmeterbureau uit Deinze doet metingen vanuit een vliegtuig

Het landmeterbureau Vansteelandt uit Deinze is het eerste bedrijf in Europa dat landmetingen vanuit de lucht doet met de Leica Citymapper. Dat is een camera die voor erg gedetailleerde 3D-beelden zorgt van het landschap. Begin juli zijn ze gestart met deze nieuwe manier van meten.

Sinds begin juli vliegt landmeterbureau Vansteelandt uit Deinze met twee vliegtuigjes over ons land. Met een speciale camera die aan de vliegtuigjes hangt, maken ze 3D-beelden van landschappen, straten en al de rest wat te zien is vanuit de lucht. Op die manier kunnen ze tot in het detail het land meten.

Vlaanderen in 3D

Vansteelandt is het eerste bedrijf in Europa dat de Leica Citymapper gebruikt. “Er is nu ook een bedrijf in Engeland dat er een heeft aangekocht”, vertelt CEO Tom Vansteelandt. “Met de Leica Citymapper kunnen we Vlaanderen in 3D in beeld brengen. Het is een beetje zoals Google Earth, maar nog gedetailleerder én meetbaar.”

Hulpmiddel

“Deze manier van landmeten is bijvoorbeeld ook bruikbaar voor architecten. We zouden voor hen nu basisopmetingen kunnen doen zonder dat we op het terrein moeten gaan. Maar het kan ook handig zijn voor de brandweer en de politie. Die kunnen dankzij de camera alles tot in het detail zien. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld voorbereiden op mogelijke vluchtwegen.”

Ecologisch

Wie denkt dat landmeten via een vliegtuig erg vervuilend is, heeft het mis volgens Tom Vansteelandt: “De vliegtuigen zijn van Italiaanse makelij en dat zijn vliegtuigen waarvan de productiekost heel laag is. Ze zijn ook redelijk ecologisch. Het toestel is zeker niet vervuilender dan een wagen. Een landmeter moet bijvoorbeeld heel vaak stoppen, maar wij meten met dit toestel heel veel vierkante kilometers in slechts een paar uur tijd.”

Meest gelezen