Libië levert broer van zelfmoordterrorist op concert van Ariana Grande uit aan het Verenigd Koninkrijk

Hashem Abedi, de broer van de man die in mei 2017 zichzelf heeft opgeblazen tijdens een concert in de Engelse stad Manchester, is gearresteerd in Londen. Hij was eerder op de dag door Libië uitgeleverd aan Groot-Brittannië.

Bij zijn aankomst op de luchthaven in Londen is Hashem Abedi meteen gearresteerd op verdenking van moord, poging tot moord en samenzwering om via een explosie mensenlevens in gevaar te brengen. Of anders: hij wordt verdacht van medeplichtigheid bij de aanslag die zijn broer Salman Abedi in mei 2017 heeft uitgevoerd tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester.

Bij die aanslag zijn toen 22 mensen gedood en vielen er honderden gewonden. Onder hen waren veel kinderen en tieners die met hun ouders naar Ariana Grande waren komen luisteren. 

De Britse premier Theresa May heeft verheugd gereageerd op de uitlevering. "Het is goed nieuws voor de familieleden en vrienden van de slachtoffers", heet het. De verdachte was kort na de aanslag opgepakt door de officiële regering van Libië. De regering van May heeft twee jaar lang met de Libiërs onderhandeld om Abedi te laten uitleveren. Vanochtend is hij op een vliegtuig naar Londen gezet en daar is hij dus nu gearresteerd.

2017 Getty Images

Meest gelezen