Videospeler inladen...

Gedeeltelijke maansverduistering afgelopen nacht levert wereldwijd prachtige foto's op

De gedeeltelijke maansverduistering van afgelopen nacht heeft prachtige foto's opgeleverd. Ook in ons land was goed te zien hoe de maan gedurende enkele uren voor een deel in de schaduw van de aarde stond.

Nachtraven konden afgelopen nacht een gedeeltelijke maansverduistering boven ons land zien, alsof er een flinke hap uit de maan genomen is. Een maansverduistering gebeurt wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. Daardoor houdt de aarde het zonlicht tegen en de maan belandt even (deels) in de schaduw van de aarde. 

De maan kwam gisterenavond rond tien uur op. Het hoogtepunt was rond half 12. Enkele uren later, rond half drie afgelopen nacht, was de maan weer volledig te zien. De maan zelf straalt overigens geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.

Een leuk detail: de maansverduistering gebeurde precies op de dag dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins in 1969, exact 50 jaar geleden, begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. 

Bekijk hieronder enkele foto's uit ons land en Nederland (en lees verder onder de afbeeldingen):

Niet alleen in ons land, ook in heel wat andere landen - wereldwijd - leverde de maansverduistering mooie beelden op. "Overal waar de maan boven de horizon staat, en dat is per definitie de helft van de wereld, is de maansverduistering te zien. Het tijdstip is ook overal hetzelfde", vertelt weerman Frank Deboosere. "Een zonsverduistering is maar een hele kleine, langgerekte strook. De kans dat we nog een totale maansverduistering zien in ons leven is veel groter dan dat we nog een totale zonsverduistering zien."

Bekijk hier videobeelden uit grembergen, Rome en Sydney (lees verder ond er de beelden):

Op elke plek waar de maan boven de horizon staat, is de maansverduistering te zien

Frank Deboosere

Bekijk hieronder een selectie van de mooiste internationale foto's

In Schwerin, Duitsland
(c) dpa-Zentralbild
In Rome, Italië
AFP or licensors
In Jakarta, Indonesië
AFP or licensors
In de Gazastrook
AFP or licensors
In Buenos Aires, Argentinië
AFP or licensors
In Kathmandu, Nepal
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen