Man in Frankrijk voorkomt woningbrand in Brussel tijdens videogesprek met vriend

Een man in Rijsel in Frankrijk heeft gisteravond een appartementsbrand in Brussel voorkomen. Dat meldt de Brusselse brandweer. De man in Rijsel had een videogesprek met een vriend in Brussel. Hij zag dat zijn vriend tijdens het gesprek van zijn stoel viel omdat hij bevangen werd door rook. De man in Rijsel belde het internationale noodnummer 112 en daardoor kwam de Brusselse brandweer snel ter plaatse. 

"De 112 Rijsel heeft 112 Brussel gecontacteerd om dit incident te melden", zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. "Er werd onmiddellijk brandweer en medische hulp uitgestuurd en de persoon werd inderdaad bijna bewusteloos aangetroffen in zijn woning, die vol hing met rook door een vergeten kookpot op het vuur." 

"De man kreeg meteen zuurstof toegediend en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar", zegt Derieuw. "In het appartement was er vooral rookschade. Het appartement werd nadien verlucht."

112 internationaal

"De samenwerking ging heel snel. De oproep kwam bij de Brusselse brandweer binnen rond 22.40 uur. Er bestaat sinds vorig jaar een samenwerkingsverband tussen elf Europese 112-centrales", zegt Derieuw.

"Die samenwerking werkt uitstekend. Er is bijvoorbeeld ook een initiatief dat toelaat dat bijvoorbeeld voor een Belgische toerist die in een Europees land zit en daar de taal niet machtig is, de plaatselijke 112 contact opneemt met de Brusselse 112 om voor de vertaling te zorgen. En andersom is het ook zo dat wij buitenlandse toeristen die geen Nederlands, Frans, Engels of Duits kennen, in verbinding stellen met hun plaatselijke 112. Eigenlijk gebeurt dat dagelijks", zegt Derieuw. 

Meest gelezen