AP2014

Mexicaanse drugbaron Joaquín "El Chapo" Guzmán krijgt levenslange opsluiting in de VS

In New York heeft een federale rechtbank de door Mexico uitgeleverde drugbaron El Chapo veroordeeld tot levenslange opsluiting plus dertig jaar. Guzmán zal zijn straf uitzitten in een streng beveiligde gevangenis in de staat Colorado. 

Begin deze maand had een jury de 62-jarige Guzmán schuldig bevonden aan de smokkel van tonnen cocaïne, heroïne en marihuana naar de Verenigde Staten en aan meerdere samenzweringen tot moord. Nu volgt dus de uitspraak: levenslange opsluiting plus dertig jaar. Guzmán kan dus niet vervroegd vrijkomen. 

Guzmán zal zijn straf uitzitten in deze streng beveiligde gevangenis in Florence in Colorado.

El Chapo, zoals zijn bijnaam luidt, zal zijn straf uitzitten in een streng beveiligde gevangenis of "Supermax" in de staat Colorado. In dat "Alcatraz of the Rockies", zitten gevangenen doorgaans 23 uur per dag geïsoleerd in hun cel en hebben ze een smal raam waardoor ze alleen de lucht kunnen zien. Er heerst een erg strikt regime om bedreigingen naar de buitenwereld of ontsnappingen te voorkomen. Dat is geen luxe, want El Chapo is in Mexico al twee keer ontsnapt uit een gevangenis.

In die gevangenis in Colorado zitten andere beruchte veroordeelden zoals moslimterroristen Zacarias Moussaoui (wegens terreuraanslagen van 9/11), "Shoe Bomber" Richard Reid (mislukte aanslag in vliegtuig), Dzhokhar Tsarnaev (dader van aanslag op Boston Marathon) en een dader van de eerste aanslag op het World Trade Center in New York in 1993, maar ook nationalistische terroristen zoals de beruchte "Unabomber" en een mededader van de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995.

Via deze tunnel ontsnapte El Chapo in 2015 uit een van de best bewaakte gevangenissen in Mexico.

Leider van meest beruchte drugkartel van Sinaloa

Joaquín Guzmán "El Chapo" is dan ook niet de eerste de beste. Hij is een medeoprichter van het Sinaloa-kartel, de grootste en de meest gewelddadige drugsbende in Mexico. Dat kartel zou volgens de aanklagers voor meer dan 12 miljard dollar drugs naar de VS hebben gesmokkeld en schakelde onderweg tal van andere rivalen uit. El Chapo zou daarbij erg wreed te werk zijn gegaan.

In beslag genomen geld van El Chapo. Hij zou tussen de 12 en 14 miljard dollar bezitten.
AP2008

Volgens het magazine Forbes zou Guzmán dan ook een van de rijkste mensen te wereld zijn. Hij was al enkele keren in Mexico opgepakt, maar kon telkens ontsnappen. Een keer deed hij dat in een kar met wasgoed, een andere keer via tunnels.

In 2016 werd Guzmán de laatste keer gearesteerd en een jaar later uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Voorwaarde was wel dat hij daar niet de doodstraf zou krijgen. Zijn Sinaloa-kartel is volgens de Amerikaanse overheid nog altijd de grootste drugbende ten zuiden van de grens, maar krijgt sinds zijn uitlevering wel meer concurrentie van andere kartels.

Meest gelezen