Videospeler inladen...

Trump haalt opnieuw uit naar Democratische Congresleden, aanhang scandeert "Stuur haar terug!"

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt zich niets aan te trekken van de kritiek op enkele van zijn tweets, waarin hij vier Democratische Congresleden met buitenlandse roots aanraadde om terug te keren naar hun land. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina haalde hij opnieuw uit naar de vier vrouwen. Een motie om een afzettingsprocedure tegen Trump op te starten, is intussen verworpen door het Huis van Afgevaardigden.

Enkele tweets van Donald Trump beroeren al dagenlang de gemoederen in de Verenigde Staten. In de tweets beledigde de Amerikaanse president vier Democratische Congresleden nadat ze kritiek hadden geuit op zijn immigratiebeleid aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. De vier vrouwen hekelden onder andere de erbarmelijke omstandigheden in de detentiecentra voor migranten.

Trump haalde ongemeen hard uit naar de vrouwen en raadde hen aan terug te keren naar hun land van herkomst. De vier vrouwen zijn echter allen Amerikaans staatsburger. Drie van hen zijn in de VS geboren, maar hebben een andere huidskleur. De vierde, Ilhan Omar, is als kind met haar familie vanuit Somalië naar de VS gevlucht.

Verschillende Democratische politici, commentatoren en sommige Republikeinse politici noemden de tweets ronduit racistisch. Het Huis van Afgevaardigden keurde ook een motie goed waarin de tweets veroordeeld werden en racistisch genoemd werden. Een motie om een afzettingsprocedure tegen de president op te starten, haalde het afgelopen nacht echter niet. De tekst, die werd voorgesteld door de Democraat Al Green, werd met grote meerderheid verworpen (332 stemmen tegenover 95).

Bij de Democraten heerst veel verdeeldheid over de vraag of de procedure voor impeachment opgestart moet worden. Het is vooral de linkerzijde van de partij die daarvoor pleit. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, en andere prominenten verzetten zich tegen die procedure, die zeer onpopulair is bij de bevolking.

Moedige Amerikanen

Trump zelf lijkt zich weinig aan te trekken van de kritiek op zijn tweets en de heisa van de voorbije dagen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Greenville, in North Carolina, haalde hij opnieuw hard uit naar de vier vrouwen, in het bijzonder naar Ilhan Omar.

"Volksvertegenwoordiger Omar houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de terreuraanslagen op ons land, door te zeggen dat terreur een reactie is op onze inmenging in andermans zaken", sprak Trump zijn aanhang toe. Verwijzend naar Omars uitspraken over Amerikaanse acties in Somalië, beschuldigde Trump haar ervan "moedige Amerikanen die de vrede probeerden te bewaren" te belasteren.

Hij uitte ook nog eens kritiek op haar visie op de crisis in Venezuela, beschuldigde haar van sympathie voor Al Qaeda en van antisemitische uitspraken. Koren op de molen van de vele supporters van Trump die naar de bijeenkomst waren afgezakt. Ze pikten op Trumps tirade in door "Stuur haar terug!" te scanderen, zichtbaar tot voldoening van Trump.

Bekijk de toespraak van Trump in North Carolina (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Gruwelijk gescandeer"

Ook deze uitspraken en de reactie van het publiek lokken op hun beurt weer heel wat kritiek uit. "Dit gruwelijke gescandeer maakt Amerika niet groots. Het herinnert ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie", schreef het American Jewish Committee (AJC) op Twitter.

De Democratische senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het incident "verachtelijk, laf, xenofoob, racistisch". "Het onteert het ambt van president. Het is tijd om Trump af te zetten en het land te verenigen."

Omar zelf reageerde krachtig: "Ik ben waar ik thuishoor: in het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden."

Kloppen Trumps beschuldigingen?

Trump haalde in North Carolina vooral uit naar Omar. Maar hoeveel van zijn beschuldigingen aan haar adres kloppen ook? Het Amerikaanse persagentschap AP en The Washington Post zochten het uit.

De president beschuldigde haar onder andere van antisemitische uitspraken. Omar kreeg begin dit jaar inderdaad heel wat kritiek toen ze suggereerde dat Joden voor politieke steun betaalden. "Het draait allemaal om de Benjamins", tweette ze toen. Omar verontschuldigde zich achteraf voor haar uitspraken, maar verweet andere politici ook er te sterk op te reageren.

Trump beschuldigde Omar er ook van met Al Qaeda te sympathiseren, de terreurbeweging die onder meer verantwoordelijk is voor de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in 2001. Hij haalde daarbij een interview aan uit 2013 waarin Omar volgens hem gezegd zou hebben dat Al Qaeda haar trots maakte.

Omar heeft dat echter nooit gezegd. Integendeel, ze bestempelde terreur als "kwaadaardig" en "gruwelijk". De conclusie volgens AP en The Washington Post: Trump zette uitspraken van Omar over een voormalige professor van haar volledig naar zijn hand om Omar van sympathie voor moslimterroristen te beschuldigen.

Meest gelezen