Delphine Lebon

Nieuwe vzw gaat leegstaande panden in Gent renoveren

Woongift Gent is een nieuwe vzw die in Gent leegstaande woningen zal renoveren. De vereniging wil ook mensen in armoede begeleiden en van de straten halen. Het project is net erkend door de Koning Boudewijnstichting.

De nieuwe vzw Woongift Gent heeft twee doelen voor ogen, zegt voorzitter Rudi Van Landeghem: "We willen geld inzamelen als solidariteitsfonds voor de mensen die door de mazen van het net glippen en bijvoorbeeld geen leefloon van het OCMW krijgen. Daarnaast willen we ook leegstaande panden renoveren."

Het gaat dan over zowel sociale woningen, panden van privé-eigenaars als erkend patrimonium dat onbewoonbaar is. "We zullen ook instaan voor de begeleiding van de mensen die in de gerenoveerde panden terechtkomen", zegt Van Landeghem. De panden worden enkel gerenoveerd door de vzw, "De eigenaar blijft wel degelijk de eigenaar. We gaan de huizen niet aankopen, we gaan ze alleen maar opknappen." De nieuwe vzw is net erkend door de Koning Boudewijnstichting.

Positief verhaal

"We willen niet zeggen dat de aanpak van de overheid tekortschiet. Het is niet de bedoeling om elkaar met de vinger te wijzen. Met onze vzw willen we een positief verhaal brengen. We willen samen solidair zijn en samen iets ondernemen", aldus Van Landeghem. De voorzitter van de vzw erkent wel dat ze de wooncrisis en de armoede in Gent niet gaan oplossen, "maar we willen een druppel zijn op de hete plaat, alle beetjes helpen".

Gents project voor Gentenaars

De vzw richt zich voornamelijk op de inwoners van de stad om de kas te spijzen: "We zijn met 261.000 inwoners, ik hoop dat iedereen een beetje helpt. Ik kijk ook naar de bedrijven, zelfstandigen, de beleidsmakers en eigenlijk iedereen die het beu is om mensen op straat te zien bedelen. We willen de mensen van de straat halen."

Meest gelezen