Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Pakistan arresteert Hafiz Saeed, het "brein" achter de bloedige aanslagen in Mumbai in 2008

In Pakistan is de geestelijke Hafiz Saeed opgepakt. Hij is de stichter van Lashkar-e Tayyiba, een van de meest beruchte terreurgroepen in de regio, en hij zou het "brein" zijn achter de bloedige aanslagen tegen hotels in de Indiase stad Mumbai in 2008. Saeed ontkent dat.

Officieel is Saeed opgepakt op verdenking van financiering van illegale activiteiten, onder meer terrorisme. Hij moet zich daarvoor dus verantwoorden in de rechtbank, maar hij wordt nog niet direct in verband gebracht met terreurdaden op zich. 

Hafiz Saeed is de medestichter van de beruchte groep Lashkar-e Tayyiba ("het leger van de zuiveren" in het Urdu) of LeT. Die groep wordt verantwoordelijk geacht voor de serie aanslagen op luxehotels, cafés, enkele taxi's en een Joods cultureel centrum in de Indiase stad Mumbai in 2008. Die aanslagengolf duurde vier dagen en er vielen toen meer dan 160 doden. (Lees verder onder de foto).

Een Indiase soldaat tijdens de herovering van een luxehotel in Mumbai in 2008.

Saeed heeft altijd zijn betrokkenheid ontkend, maar de Verenigde Staten hebben een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. De voorbije jaren is Saeed al enkele keren onder huisarrest in Pakistan geplaatst en India heeft om zijn uitlevering gevraagd. Telkens opnieuw is Saeed evenwel vrijgelaten. Hij wordt nu vervolgd wegens zijn "liefdadigheidsinstellingen" die officieel islamitische scholen en ziekenhuizen en dergelijke financieren, maar waarvan vermoed wordt dat die optreden als financier van terreurgroepen zoals Lashkar-e Tayyiba.

Wil Pakistan eindelijk schoon schip maken?

De timing van de arrestatie van Saeed is opvallend. Volgende week brengt de Pakistaanse premier Imran Khan een bezoek aan de Verenigde Staten. Khan had eerder al beloofd dat hij de lakse houding van Pakistan tegenover moslimterreurgroepen zou verstrengen. 

De Pakistaanse premier Imran Khan beloofde om de lakse aanpak van terreurgroepen te verstrengen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Wellicht hoopt Imran Khan financiële steun los te weken van de VS voor de oude bondgenoot. Het land kampt met grote financiële problemen en heeft eerder ook al zitten schooien bij China, het Internationaal Muntfonds en bij de Golfstaten zoals Saudi-Arabië. 

Pakistan is vorig jaar bovendien op de "grijze lijst" geplaatst door de Financial Action Task Force, een internationaal agentschap dat fraude en terreur­financiering onderzoekt. Als er tegen oktober geen beterschap komt in de manier waarop Pakistan extremistische moslimgroepen de vrije hand geeft, zouden er sancties tegen het land kunnen komen. 

Buurland India is alvast niet onder de indruk van de arrestatie van Hafiz Saeed en spreekt over "windowdressing". 

Meest gelezen