Videospeler inladen...

Rechtsaf door het rood met de fiets mag binnenkort op Vlaamse gewestwegen

Binnenkort zal je met de fiets op bepaalde plaatsen op de Vlaamse gewestwegen rechtsaf mogen rijden, ook als het verkeerslicht rood is. Dat laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten aan Het Nieuwsblad. Er zal een speciaal verkeerslicht ontworpen worden. "Een lijstje met plaatsen waar die nieuwe lichten geplaatst zullen worden, is er nog niet. Maar bij de heraanleg van kruispunten zal gekeken worden of het veilig is en of het kan", zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.

In sommige steden zoals Brussel,  Gent en Sint-Niklaas mag je op sommige plaatsen met je fiets al rechtsaf door het rood. Verkeersborden geven aan waar dat mag. "Binnenkort kan dat ook op enkele gewestwegen, maar daar zullen verkeerslichten aangeven waar dat mag", zegt Veva Daniels. 

"De wegcode is in mei herzien en toen is ook een nieuw type verkeerslicht voorgesteld. Wij hebben ervoor gekozen om rechtsaf door rood vanaf nu toe te laten met deze nieuwe verkeerslichten. Rechtsaf door rood zal worden toegepast op kruispunten waar het mogelijk is, waar het vooral veilig is en waar we conflicten met overstekende voetgangers zo veel mogelijk kunnen vermijden," zegt Daniels.

Proces van lange adem

"Dat betekent niet dat van vandaag op morgen alle verkeerlichten rechtsaf door rood gaan toelaten", zegt Daniels. "Het zal een proces van lange adem zijn. "

"Vanaf nu staat het op het lijstje van te bekijken maatregelen bij elke herinrichting van de weg of aanpassing van een kruispunt met lichten. Vanaf het najaar verwachten wij de eerste kruispunten waar het toegepast wordt. Een lijstje met plaatsen waar die nieuwe lichten geplaatst zullen worden, is er niet. "

Het feit dat fietsers rechtsaf door het rood mogen, heeft voor- en tegenstanders. De tegenstanders vinden het onduidelijk dat het op sommige plaatsen wel mag en op andere niet. En onduidelijkheid is niet goed voor de veiligheid, zeggen zij. Onder anderen ontslagnemend Vlaams minister van verkeer Ben Weyts (N-VA) bleek geen voorstander van de regel. Organisaties die de belangen van de fietsers verdedigen, vinden het fijn dat fietsers op plaatsen waar ze rechtsaf door het rood mogen, niet meer nodeloos hoeven te wachten.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen