Recordaantal Vlaamse studenten op Erasmus naar het buitenland

Het aantal Vlaamse studenten dat op Erasmus gaat, is opnieuw gestegen. Vorig academiejaar trokken maar liefst 6.008 Vlaamse studenten uit het hoger onderwijs naar een ander Europees land om er te studeren of stage te lopen. Dat is bijna dubbel zoveel als 10 jaar geleden. Vooral Spanje, Frankrijk en Nederland blijven populair.

Studeren in het buitenland is al jaren populair. Vorig academiejaar (2018-2019) trokken 6.008 Vlaamse studenten uit het hoger onderwijs op Erasmus om een deel van hun studie of stage in een ander Europees land te volgen. Dat aantal stijgt nu al enkele jaren op rij. Op 10 jaar tijd is het aantal Vlaamse Erasmusstudenten zelfs bijna verdubbeld.

Gemiddeld trekken studenten voor 4,6 maanden naar het buitenland voor studies of 3,4 maanden voor een stage. De studiepunten die ze daar behalen, tellen mee voor het behalen van hun diploma in Vlaanderen. 

Net als het jaar voordien kiezen de meeste studenten voor Spanje als bestemming. Vorig academiejaar waren dat 900 studenten. Op plaats twee volgt Frankrijk met 854 studenten en op drie Nederland met 704 studenten. Populaire studiegebieden zijn bedrijfskunde, rechten en literatuur en taalkunde.

Wie op Erasmus gaat, kan daar ook een beurs voor aanvragen. De Vlaamse overheid investeert hiervoor dit jaar opnieuw een half miljoen euro. "Een studie of stage in het buitenland is een ervaring die je meedraagt voor het leven", vindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Je leert je plan trekken, zelfredzaam zijn, je leert vaak ook een nieuwe taal. Dat zijn allemaal troeven die een meerwaarde betekenen op de arbeidsmarkt."

De Europese Commissie wil het budget voor het Erasmusprogramma de komende jaren zelfs verdubbelen en het aantal jongeren dat op Erasmus gaat verdrievoudigen. "Voor Vlaanderen zou dat een uitstekende zaak zijn", zegt Crevits. "Dat betekent natuurlijk dat Vlaanderen ook een stuk extra budget zal moeten investeren, maar hoe meer jongeren de kans krijgen om buitenlandse ervaring op te doen, hoe beter."

Al meer dan 30 jaar financiert de Europese Unie internationale uitwisseling via het Erasmusprogramma. Niet alleen studenten uit het hoger onderwijs, maar ook schoolpersoneel, leraren, leerlingen uit het beroepsonderwijs, stagiairs en vrijwilligers kunnen kiezen voor een buitenlandse ervaring. 

Meest gelezen