Stormloop op klimplanten aan de gevels in Sint-Gillis

De Brusselse gemeente Sint-Gillis is bezig met een grootschalige vergroeningsactie. De gemeente wil meer bomen en planten in hun straten zien. Daarom bieden ze gratis klimplanten aan. De actie is zo populair dat de wachttijd oploopt tot één jaar.

Alle inwoners kunnen gratis een klimplant naar keuze aanvragen bij de gemeente en die worden ook gratis voor hun gevel geplaatst. De enige vereiste is dat de inwoner de plant verzorgt. De gemeente heeft al 422 planten uitgedeeld. Vooral in straten waar nog weinig groen aanwezig is, kwamen er al veel planten bij. De actie is nu zo populair dat de wachttijd is opgelopen tot één jaar. 

Actie ontstaan dankzij inwoners

De actie is ontstaan op vraag van de inwoners. Zij wilden groenere straten. "Sint-Gillis is niet zo groen en we moeten dus echt investeren in meer biodiversiteit", zegt Nathalie Dombard, de verantwoordelijke van de dienst duurzame ontwikkeling. "Daarnaast wil de gemeente haar straten een propere en professionele uitstraling geven. Voor deze actie gingen de bewoners vaak zelf aan de slag en dat zorgde voor beschadigde voetpaden en leidingen."

Exotische planten

De inwoners van Sint-Gillis kunnen kiezen uit exotische planten zoals klimhortensias, passiebloemen en Chinese trompetklimmers. De inwoners moeten dus niet op vakantie gaan om zich in tropische sferen te voelen.

Meest gelezen