Bunker in Wevelgem blijkt dan toch geen Duits veldhospitaal, maar een schuilplaats tegen luchtaanvallen

De ondergrondse bunker die KW-journalist Christophe Lefebvre vorige week ontdekte onder de Leopoldstraat in Wevelgem, blijkt dan toch geen Duits veldhospitaal uit WO II. Historici en heemkundigen zijn in het gemeentearchief gedoken en zijn ook in de bunker geweest. Ze zijn formeel: "Dit was geen veldhospitaal, maar wel een schuilplaats tegen luchtaanvallen."

Jan Vancoillie woont in Wevelgem, hij is historicus met een passie voor de Wereldoorlogen. Nadat hij over de ontdekking van KW-journalist Christophe Lefebvre had gehoord, is hij meerdere keren naar het gemeentearchief geweest. Vanmiddag heeft hij daar nog een kaart bestudeerd en nu is hij helemaal zeker. "Dit is geen Duits veldhospitaal, maar wel het hoofdkwartier van de passieve luchtbescherming."

De passieve luchtbescherming was de voorloper van de civiele bescherming, het was toen een gemeentelijke dienst. "De bunker werd in 1941 of 1942 gebouwd, in opdracht van de gemeente", zegt Jan Vancoillie. "Ik zag op de plannen dat hij 20 meter lang is en 8 meter breed. Dit was de grootste schuilplaats, omdat het het hoofdkwartier was. Maar er werden er nog een 30-tal gebouwd, waar de mensen konden gaan schuilen tegen luchtaanvallen. Als de sirene ging, moest je in de dichtstbijzijnde schuilkelder gaan schuilen."

Bescherming tegen luchtaanvallen

"Er hebben zo goed als zeker mensen geschuild in deze bunker", beaamt ook historicus Franky Bostyn van het War Heritage Institute. "Want de grootste bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen in 1943 en 1944. Dit is zonder meer een boeiende ontdekking, maar het is dus niet de spectaculaire ontdekking van een nazihospitaal. De gangen in de bunker zijn trouwens niet breed genoeg om er met een brancard door te kunnen."

"De meeste schuilplaatsen werden na de oorlog weer afgebroken", vertellen de historici. Maar dit hoofdkwartier is dus bewaard gebleven. "Tijdens de Koude Oorlog werden de ingangen zelfs nog hersteld", weet Vancoillie. "Maar naast dit hoofdkwartier, zijn er zeker nog twee andere schuilplaatsen in Wevelgem bewaard gebleven. Ze liggen zelfs min of meer open, dus je kunt erin."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" van 12 juli 2019:

Videospeler inladen...

Meest gelezen