AP2008

Turkse viceconsul is gedood bij aanslag in de Iraaks-Koerdische stad Erbil

Bij een schietpartij in een restaurant in Erbil is minstens een Turkse diplomaat vermoord. Volgens de lokale politie zouden er drie medewerkers van het Turkse consulaat gedood zijn. Ankara dreigt met wraakacties.

Volgens de lokale politie in Erbil, de hoofdstad van de autonome regio Iraaks-Koerdistan, hebben gewapende mannen in een restaurant het vuur geopend op een groep medewerkers van het Turkse consulaat. Daarbij is de Turkse viceconsul gedood. Volgens de politie zouden er ook twee andere medewerkers gedood zijn, maar Turkije rept daar niet over.

Wel dreigt de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan "met de juiste reactie". De aanslag is nog niet opgeëist en de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK zegt dat ze niets te maken heeft met de schietpartij van vandaag. 

Vast staat dat Iraaks-Koerdistan een woelig gebied is. Sinds mei zijn er in het noorden van de regio Turkse troepen actief tegen de PKK. Het is overigens niet zeker dat die PKK achter de aanslag van vandaag zit. In de regio zijn ook allerlei andere gewapende bendes actief en daarbij hoort ook de terreurorganisatie IS. Ook die kan er belang bij hebben om de spanningen tussen Turken en Koerden op te stoken. 

Meest gelezen